Salată Dobrogeană- een gerecht van de Zwarte Zee

Het is wel bekend dat wij in de zomermaanden veel minder zin om te koken hebben en ook veel minder trek in zwaar eten. Het komt natuurlijk door het warme weer. En als wij het in Nederland al te warm hebben, moeten wij denken dat het in het zuidoosten van Roemenië nog veel erger kan worden.

De provincie Dobrogea wordt ten oosten begrensd door de kust van de Zwarte Zee en ten westen door de rivier de Donau. Het is een gebied waar de Griekse, Turkse en Roemeense culturen in contact met elkaar zijn gekomen, en dat is te zien in het volgende gerecht, de Dobrogea-salade.

Benodigdheden (voor twee personen)


Begin met het snijden van de groenten, maar zet ze apart van elkaar. Als alles gesneden is, pak je je saladekom en maak je lagen van elke soort groente. Als je al een laag tomaten, een laag paprika en een laag komkommer hebt, spreid dan een laag kaas en ei er bovenop en strooi wat zout, peper en olie erover. Herhaal het proces tot alle ingrediënten op zijn. Roer niet door de salade, maar laat die 1 uur in de koelkast staan. Om te serveren, verdeel het gerecht over twee borden.

Traditioneel wordt deze salade als voorgerecht of als maaltijdsalade geserveerd. Ook al is het een lokale specialiteit, het is nu in restaurants overal in Roemenië te krijgen. Twee vergelijkbare gerechten zijn de Griekse Salade (Salată grecească) die ook met olijven is bereid, en Bulgaarse Salade (salată bulgărească), waar ook een laag hamreepjes in zit.

Poftă bună! Eet Smakelijk!



Labels: , , , , ,