De Transfăgărăşan - Een weg over het hooggebergte


De Transfăgărăşan is een hoog gelegen weg die klimt over het Făgăraşgebergte, de hoogste bergen van Roemeniё, en maakt een verbinding tussen twee historische Roemeense provincies - Transilvaniё en Wallachia. 

Net zo als andere monumentale constructies in Roemeniё, is de Transfăgărăşan gebouwd onder de regering van Ceauşescu. De werkzaamheden aan de weg hebben vier jaar geduurd, tussen 1970 en 1974. Na de Russische aanval op Tsjecho-Slowakije in 1968, wordt Ceauşescu bang dat hetzelfde in Roemeniё zou kunnen gebeuren. Hij was dus vastbesloten om een weg te bouwen waardoor het leger snel aan de andere kant van de Karpaten zou kunnen komen.
Een weg over het hoogste gebergte in het land te bouwen was geen makkelijke klus. De materiële kosten van de bouw waren enorm en vogens officiële bronnen zijn 40 mensen omgekomen tijdens de werkzaamheden aan deze monumentale weg.
De Transfăgărăşan is één van Roemeniё’s favoriete vakantiebestemmingen en dat komt niet alleen door het spectaculaire landschap en de natuur maar ook door de vele culturele trekpleisters die op deze weg te zien zijn.

De weg begint aan de zuidelijke kant van het gebergte in het dorp Buscov, in de buurt van de stad Piteşti. Hij beweegt langs de Curtea de Argeş, de oude hoofdstad van Wallachiё waar een spectaculair klooster uit de 16de eeuw te zien is : Mănăstirea Argeşului.  

Verder gaat de weg langs Poenari Fort, het echte kasteel van Dracula. Deze ruïne was eeuwen geleden de  woning en regeringsplek van Vlad Țepeş. Het fort is tegenwoordig gerenoveerd en open voor bezoekers.



                                                                Foto: www.freebigpictures.com
Daarna stijgt de weg verder tot de Vidraru Dam en de Vidraru plas. Het uitzicht is heel indrukwekkend als de weg je over de 166m hoge dam voert, met de reusachtige plas aan de linkerkant. Als de dam en plas voorbij zijn, vervolgt de weg naar de “Capra” waterval op een hoogte van 1690m. De waterval zelf is 40m hoog en het watervolume dat hier valt is zo groot dat de waterval bijna nooit bevriest.

Na de waterval gaat de weg de Bâlea Tunnel in. Met een lengte van 887m, is de Bâleatunnel de langste autotunnel van Roemeniё. Als we de tunnel uitkomen, zijn wij aan de noordelijke kant van het gebergte. Hier, in het Bâlea natuurreservaat is het hoogste punt van deze weg : 2042 meter. De Bâlea plas is een van de meest bezochte vakantiebestemmingen van de Roemeense Karpaten, zowel in het zomer- als in het winter seizoen. Iedere winter wordt hier het ijshotel van Roemeniё gebouwd. 


                                                          Foto's www.freebigpictures.com

Naarmate de weg afdaalt, komen wij bij de laatste trekpleister die op deze weg te zien is: de Bâlea Waterval die 60 m hoog is. De weg eindigt in Cârţa, een klein middeleeuwse dorp dat tussen Braşov en Sibiu ligt.
De Transfăgărăşan is 151 km lang en is in zijn geheel alleen open tussen 31 juni en 1 oktober.  In de rest van het jaar is de weg geblokkeerd met sneeuw, maar de Bâlea plas is het hele jaar bereikbaar met de kabelbaan van de Bâlea Waterval. Tot daar is de weg bijna altijd open.

Bekijk hier de video impressie

Deze weg zelf zien?
11 dagen Fly&drive Roemenië 
8 dagen Fly&drive Roemenië 

Natuurlijk zijn deze vakanties aan te passen aan uw wensen!

Labels: , , , , , , ,