Het Kasteel van Hunedoara

Het kasteel van Hunedoara

Het Huniady kasteel bevindt zich in het stadje Hunedoara, in Zuidwest Transsylvanië. Dit sprookjesachtig bouwwerk is waarschijnlijk minder bekend dan het kasteel in Bran, maar zeker niet minder mooi.

Het kasteel wordt  als verdedigingsburcht gebouwd in de 15de eeuw op de ruïnes van een oudere fortificatie. Nadat Iancu Hunyadi in 1440 gouverneur van Hongarije wordt, wordt het kasteel uitgebreid als woning en ontmoetingsplek - meer dan als verdedigingsbouwwerk. 

De dominante architectuurstijl van het kasteel is gotiek, herkenbaar aan de ramen, plafonds en overgebleven decoraties zoals de openhaard in een van de torens. De bouwwerkzaamheden aan het kasteel zijn vervolgd door de zoon van Iancu, Matia Corvin, tot het jaar 1480.

Het kasteel blijft onveranderd tot de 17de eeuw, wanneer het uitgebreid en gemoderniseerd wordt. In deze periode wordt het buitenhof toegevoegd, waar de woningen van de ambtenaren zich bevinden maar ook de opslagruimtes voor eten en hooi.


In de 19de eeuw wordt het kasteel gerestaureerd. De daken worden verhoogd en  bedekt met geëmailleerde dakpannen waarvan een deel nog te zien is.  De afgelopen 60 jaar diende het kasteel herhaaldelijk als decor voor middeleeuwse films en is tegenwoordig open voor bezoekers.

Zelf van plan om vakantie in Roemenië te vieren? Bekijk de mogelijkheden op www.romtour.nl.

Labels: , , ,