Niet te missen in Boekarest: Calea Victoriei


Er is geen enkele straat in Boekarest waar zo veel te zien is als op Calea Victoriei (Overwinningslaan). Een bezoek aan Boekarest is niet voltooid zonder een wandeling op deze 3,5 km lange straat, een van de oudste en meest belangrijke in Boekarest.

De Universitaire Bibliotheek

Calea Victoriei bestaat sinds 1692 en was de verbindingsweg tussen het vorstelijke paleis in het oude centrum en het vorstelijke buitenverblijf in Mogoşoaia. Op dat moment werd deze straat de meest belangrijke route in Boekarest. Kerken, villa’s en luxe winkels werden in de loop van de tijd hierlangs gebouwd. 



Het Atheneum


De straat heeft de naam “Overwinningslaan” in 1878 gekregen, na de onafhankelijkheidsoorlog tegen het Ottomaanse rijk. De triomfantelijke Roemeense leger, onder leiding van koning Carol I is via deze straat de stad binnengelopen om de zege in deze oorlog te vieren.

Een wandeling lands Calea Victoriei is een wandeling door 300 jaar geschiedenis. Kerkjes uit de 18de eeuw, villa’s uit de 19de eeuw, mooie eclectische gebouwen uit het vroege 20ste eeuw met hun art-nouveaux balkonnetjes, communistische flats, staal en glas gebouwen van de laatste 20 jaar maken een interessante mix op deze straat.


Het CEC Gebouw
Piata Revolutiei (het Revolutieplein), de plek waar de revolutie in Boekarest is begonnen, en het balkon waar dictator Ceauşescu zijn laatste toespraak hield bevinden zich ook op Calea Victoriei. Het Roemeense Atheneum, het Nationaal Kunst Museum, de Universitaire Bibliotheek, het CEC gebouw of het Nationaal Geschiedenis Museum zijn maar een paar van de belangrijke gebouwen op de Calea Victoriei.

Wil je zelf met vakantie naar Roemenië en Boekarest? Kijk naar onze Fly&Drive en Stedentrip


.

Labels: , , , ,