Juli en augustus: festivals in Roemenië

De zomermaanden zijn, in Roemenië, de drukste tijd van het jaar wat betreft festivals en van allerlei soorten evenementen. Ben je met vakantie in Roemenië in juli of augustus?  Dan kan je hier een lijstje van traditionele en culturele evenementen vinden.

Boekarest
 

1 t/m 5 juli: Bucharest Jazz Festival is een openlucht  evenement dat plaatsvindt op het George Enescu plein, in het historische centrum van Boekarest. Op elke festivalavond zijn er jazz en blues optredens van Roemeense en internationale artiesten te zien. Het festival gebeurt altijd in het eerste weekend van juli.
  



Brasov

21 t/m 23 augustus: Bohemian Square Festival: Het festival in dit jaar op zijn derde editie en is een kunst en muziek evenement die plaatsvindt op het centrale plein in Brasov. Kleurrijke kunst installaties, tentoonstellingen, kraampjes met vrolijke  hand gemaakte producten en gezellige optredens staan allemaal op het programma.

Bran

20 juli : Jagers Festival.  Tijdens dit evenement kan je demonstraties van paardrijden zien, van lokale gerechten genieten en naar traditionele live muziek luisteren.

9 augustus: Traditionele producten markt die sinds de middeleeuwse tijden plaats vindt. Dit is een nationaal evenement, met deelnemers uit alle Roemeense traditionele regio's. Naast traditionele kleding, aardewerk, houtsnijwerk, kan je hier ook culinaire producten uit alle streken proeven.

17-25 Augustus: Moderne en Traditionele kunst festival “Poarta Branului”  geeft de bezoeker de kans om mee te doen met verschillende demonstraties van traditionele kunst, schilderen of beeldhouwen. Traditionele dans en muziek voorstellingen staan op de avondprogramma.

Fundata ( in de buurt van Bran)
 
18-19 juli: “Nedeia Muntilor” is een van de oudste traditionele markten in Roemenië. Aan de grens tussen de oude provincies Transsylvanië en Wallachie, was Fundata de perfecte locatie voor  handel tussen de twee landen. Hier kan je alle soorten plaatselijke delicatessen proeven en kopen, en je kunt zien hoe een dag met een schappenkudde doorgebracht wordt. Op zo’n dag, kunnen de traditionele dans en muziek groepen niet missen.

Moeciu (in de buurt van Bran)

26-27 juli: Fijnproeverij van traditionele gerechten en ambachtsmarkt. Deze markt brengt meer dan 100 deelnemers samen uit het hele land. Naast de traditionele producten en gerechten, worden ook dieren verkocht.

Cluj Napoca

29 juni t/m 5 juli: Jazz in the Park is een gratis jazzfestival dat plaats in het centrale park van Cluj vindt. Er komen veel optredens van bekende  Roemeense en buitenlandse acts.

30 juli t/m 2 augustus: Untold Festival is een groot muziek festival die plaats vindt op verschillende locaties in de stad. Er zijn gratis programma delen op het Unirii Plein  en betaalde optredens op andere locaties. David Guetta, Avicii en ATB zijn maar een paar van de headliners van dit festival.

Avram Iancu  en Muntele Gaina (in de buurt van Alba Iulia)

18-19 juli: De meisjesmarkt op de Gaina Berg is een traditie dat ouder dan 200 jaar is. Het is begonnen als ritueel om vrijgezelle meisjes met de juiste jongens te koppelen. Tegenwoordig is het een feest van lokale tradities gebleven, met een parade van klederdrachten, traditionele muziek en dans, en natuurlijk veel eten.

Sighişoara
 
3 t/m 5 juli: de Nationale ambachtsmarkt in Sighisoara vindt al jaren plaats in begin juli. Je kan hier van alles kopen, van echte traditionele producten, tot wat goedkopere souvenirs. Natuurlijk laten de vakmensen je ook zien hoe ze bepaalde objecten maken.

24 t/m 26 juli: het Middeleeuwse Sighişoara festival is een van de eerste festivals van deze aard. Dit jaar viert het zijn 23ste editie en elk jaar trekt het meer en meer toeristen naar zich toe. Middeleeuwse muziek en theater voorstellingen vinden plaats op alle stadspleinen, en de verschillende ridderorders vechten om de liefde van prinsessen te verdienen.

Timişoara

3 t/m 5 juli: Het International Jazz Festival vindt plaats op het Victoriei Plein in de binnenstad. Gedurende drie festivaldagen, zullen verschillende jazz en blues artiesten optreden.
 
Sibiu

27 juli t/m 2 augustus: Artmania Festival, één van de belangrijkste metal festivals in Roemenië. Voor één week wordt het hele stadscentrum het podium voor grote rockbands uit Roemenië en de hele wereld.

25 Juli: Transylvanian Brunch is een culinair evenement dat gebeurt op verschillende locaties in Transsylvanie. Deze keer kan je in het Saksische dorp Alma Vii van een traditioneel en biologische maaltijd genieten en daarnaast meedoen aan een wandeling of een bezoek aan culturele bezienswaardigheden in de buurt.

Biertan

13 t/m 16 augustus: “Fool Moon Horror Film Festival” bereikt in 2014 zijn derde editie. In een middeleeuws dorp, met de best bewaarde vestingkerk op de achtergrond, kunnen horrorfilm liefhebbers van fantastische en enge verhalen genieten.


Maramureş

Săpânţa

15 t/m 16 augustus: Het festival van traditionele dans en muziek “Stan Ioan Pătraş” is een evenement begonnen door de lokale beheerders van het Voorlijke kerkhof. Het festival vindt plaats op een weide in het dorp. Wat is hier te zien? Veel traditionele ambachten uit de Maramureş, dans- en muziekoptredens, een markt van plaatselijke producten, en ook lokaal eten en traditionele drank.





Moisei

15 augustus: Heilige Maria bedevaart naar het klooster van Moisei is een van de grootste evenementen in Roemenië in haar soort. De bewoners van het dorp Moisei lopen in een colonne richting het klooster. Iedereen is in klederdracht aangekleed en aan de voorkant van de colonne, lopen alleen jonge meisjes in witte jurken.

Ocna Sugatag

18 augustus: Het festival van Goulash is een jaarlijks evenement van de lokale Hongaarse  gemeenschap. Het is een perfecte gelegenheid om een traditionele goulash uit Transsylvanie te proeven.

Bucovina

Rădăuţi
 
29 t/m 30 augustus: De Nationale markt voor pottenbakkers is een jaarlijks evenement die de representanten van meer dan 20 aardewerkcentra in Roemenië bij elkaar brengt.

Gura Humorului

10 t/m 12 juli: De dagen van Gura Humorului is een jaarlijks stadsfeest waar van alles te zien en te doen is. Van een markt van handgemaakte traditionele voorwerpen, tot lokale dans- en muziekgroepen en van popmuziek tot vuurwerk, is van alles in de stad te beleven.

Câmpulung Moldovenesc
 

17 t/m 19 Juli: 
Het Internationale volkskunde festival “întâlniri Bucovinene”(ontmoeting in Bucovina)  is dit jaar op zijn 26ste editie. Het doel van dit festival is om de oude tradities en culturele identiteit van Bucovina te promoten en behouden. Er zijn parades van de plaatselijke klederdrachten, een ambachtsmarkt tot aan dans en muziek optredens.

Labels: , , , , , , , , ,