Festivals in juni in Roemenië


De zomermaanden zijn, in Roemenië, de drukste tijd van het jaar wat betreft festivals en van allerlei soorten evenementen. Ben je met vakantie in Roemenië in juni?  Dan kan je hier een lijstje van leuke evenementen vinden.

Boekarest

5-7 Juni “Femei pe Mătăsari” (Vrouwen op Mătăsari) voor het vijfde jaar op rij, vindt dit kunst festival dat plaats op de Mătăsari straat, in het oude centrum van Boekarest.  Het idee achter dit festival is om het imago van de Mătăsari straat te veranderen. In het verleden was deze straat aan prostitutie verbonden. Tijdens het festival brengen de kunstenaars door hun kunstwerken een ode aan de moderne vrouw.

12-14 Juni  “Street Delivery X”  is meer dan een kunstfestival. Het is meer een interdisciplinaire gebeurtenis dat laat zien hoe belangrijk “de straat” als openbaar en leefbaar ruimte  eigenlijk is. De organisatoren, kunstenaars en architecten die mee doen willen een stad creëren waar de inwoners blij van worden. In elk van de drie steden sluit een straat voor autoverkeer en opent alleen voor voetgangers. In Boekarest is dat de Arthur Verona Straat. De hele straat blijft drie dagen lang  dicht voor auto’s en vol met kunst en kunstenaars, er zijn workshops voor kinderen en volwassenen, maar men kan ook van optredens, theater en andere activiteiten genieten.

28 Juni “Veg Fest” is de eerste beurs voor vegetariërs en veganisten in Roemenië, met een markt, conferences, workshops en kookdemonstraties.
Elk weekend in de tuin van het Museum van de Roemeense Boer is een markt van traditionele producten, kunst en antiek te vinden.

Cluj- Napoca

29 Mei- 7 juni “Transsylvania International Film Festival” is het eerste internationale film festival van Roemenië. Dit jaar vindt de 13de editie van het festival plaats in alle bioscopen van Cluj, maar ook op andere locaties.

25-28 Juni “Electric Castle” festival vindt plaats voor de derde keer bij het Banffy Kasteel in Bontida. Het is een van de grootste  alternatieve muziekfestivals van Roemenië.

Sibiu

12-21 juni Het International theater festival “Sibfest” viert nu zijn 13 de editie.  Het is begonnen als een klein festival maar in de loop van de jaren is het de twee na grootste theaterfestival van Europa geworden. Tijdens het festival zijn er veel voorstellingen te zien op 66 locaties in Sibiu, maar ook op straat. Naast theater, zijn er ook circus-, dans- en muziekevenementen.

24-28 juni Transsylvania International Film Festival gebeurt voor de achtste keer dit jaar in Sibiu. Dit festival heeft voor het eerst in Sibiu in 2007 plaats gevonden. Toen was de stad Europese Hoofdstad van Cultuur. Hier zijn de beste Roemeense producties te zien, maar ook optredens van Roemeense en internationale bands.




Suceava

19- 24 juni De dagen van Suceava is een evenement georganiseerd door de gemeenteraad van Suceava. Elk jaar, wordt in eind juni de stad een grote feest terrein.  Alles is daar te zien en ervaren, van traditionele dans- en muziekgroepen uit de Bucovina tot middeleeuwse theater voorstellingen, fanfares en popmuziek. Natuurlijk hoort er ook een markt voor lokale ambachtelijke producten en voorwerpen bij, net als veel eten en drinken.

Borşa (Maramureş)


24 juni Het traditioneel festival “Nopţi de Sânziene” vindt plaats elk jaar op 24 juni in Borşa in de Maramureş. De dag van de “Sânziene “ is het grootste heidens feest dat nog gevierd wordt in Roemeense dorpen op 24 juni, vooral in Maramureş. Het festival laat een paar van de rituelen van deze dag zien. Verder zijn er optredens van traditionele muziek en dans uit Maramureş en Bucovina. Meer over dit feest hier.

Labels: , , , , , ,