“Clãtite cu brânzã de vaci şi smântâna” - Flensjes met verse kaas en crème fraîche

Wat in Nederland flensje genoemd wordt heet in het Roemeens “clãtitã” en is een van de populairste nagerechten die je in Roemenië tegenkomt. Net zoals de Franse crêpes zijn de “clatite” dunne en luchtige pannenkoeken.

Roemeense nagerechten zijn meestal makkelijk te bereiden en verrassend lekker, dit gerecht is zeker geen uitzondering.  Misschien zijn flensjes niet echt een Roemeense uitvinding, toch is deze manier om ze te bereiden en serveren iets wat typisch Roemeens is. 

Benodigheden (voor 4 personen)
·         Mengkom

·         Mixer
·         Bakpan
·         Ovenschaal

Pannenkoekjes / flensjesmix:
·         300 gram bloem
·         3 eieren
·         600 ml melk
·         Vanillestokje of vanillesuiker
·         50 ml koolzuurhoudend water

Vulling:
·         400 gram verse kaas (cottage cheese)
·         1 ei
·         5-6 eetlepels suiker
·         Vanillestok of vanillesuiker
·         100 gram rozijnen

Topping:
·         300 gram crème fraîche

Begin met het maken van de pannenkoekenmix; je beslag moet een beetje dunner zijn dan de mix voor Nederlandse pannenkoeken. Laat de mix even rusten en bereid de vulling voor.
Doe de verse kaas, ei, suiker en vanille bij elkaar in een kom. Roer ze goed door elkaar tot de suiker is opgelost en voeg de rozijnen toe.

Nadat de vulling klaar is, kan je beginnen met het bakken van de flensjes. Als ze allemaal klaar zijn, verwarm je oven voor op 180 ˚C. Maak je ovenschaal klaar door het met een beetje boter in te vetten.
Tijd om de flensjes te vullen: met een lepel, smeer de vulling op de pannenkoek, rol het op en zet het in de ovenschaal. Als de flensjes niet naast elkaar in de schaal passen, je mag ze gerust in twee lagen over elkaar leggen.

Klop de crème fraîche even los en giet het over de gevulde flensjes in de ovenschaal. Zet ze in de oven voor ongeveer 20 minuten, totdat de crème fraîche gesmolten is.
Als ze klaar zijn, haal ze eruit en verdeel ze over de bordjes. Warm zijn ze het lekkerst!
Dit gerecht kan je nog een paar dagen in de koelkast bewaren en opwarmen voor het serveren.


Poftã bunã! Eet smakelijk!