Wintersport in Roemenie



Tijdens de wintermaanden is Roemeniё een prachtige vakantiebestemming. Niet alleen ziet het er heel mooi uit als het onder een pak sneeuw ligt, maar daarnaast zijn er genoeg mogelijkheden om Roemenië te ontdekken in combinatie met wintersporten.



Piste in Toplita,Harghita


Er zijn meer dan 100 skipistes in heel Roemeniё, verdeeld over 19 uit de 41 regios van het land. De lengte van alle pistes bij elkaar ligt rond 140 km met verschillende moeilijkheidsgraden. Dat is zeker niet veel in vergelijking met Oostenrijk of andere Alpenlanden, maar de wildernis van de landschappen en het feit dat de meeste locaties rustig zijn, compenseert daarvoor. Ook is de overheid in Roemenie druk bezig met het uitbreiden van het aantal pistes en het moderniseren van de wintersportoorden.


Onder de meest belangrijke skilocaties van Roemeniё bevinden zich de oordes langs de rivier Prahova, Predeal, Poiana Brasov, Mogosa en Borsa in Maramures, Vatra Dornei in Bucovina, het  Apuseni gebergte en de Transalpina.


Uitzicht van het Bugegigebergte, Sinaia


De vallei van de rivier Prahova behoort tot de grootste skigebieden van Roemeniё, met pistes in Sinaia, Buşteni en Azuga. Terwijl de pistes van Busteni en Azuga aan de voet van het Bucegigebergte liggen,  beginnen de meeste pistes in Sinaia op een hoogte van 2000 meter, dat op heldere dagen mooie uitzichten geeft op de omringende bergketens en bossen. Op bewolkte dagen liggen de wolken ergens tussen 1400 en 2000 m, dus elke daling begint boven de wolken. Naast skiën kunt u in het gebied wandelen op de hoogvlakte van de Bugegi of een bezoek brengen naar het Peleş kasteel.


Uitzicht aan Postavarul, Poiana Brasov. Foto: Manuel Teicu
In de regio Braşov bevindt zich het meest moderne wintersportoord van Roemeniё, Poiana Braşov. Dit lijkt misschien het meest op wintersportgebieden in andere landen, met veel elegante hotels, pensions en restaurants en vernieuwde kabelbanen, gondels en teleski’s. Hier zijn ook de langste pistes van het land te vinden, met lengtes tussen 3 en 5,5 km. Door de sneeuwkanonnen is het seizoen hier langer dan op andere plekken.


Poiana Brasov. Foto: Lucian Moraru
Ook in de buurt de buurt van Braşov kan men in Predeal skiën. De pistes hier zijn ook modern en van alle moeilijkheid graden. Genoeg van wintersporten gehad? Dan is er genoeg te doen en te zien in de stad Braşov en omgeving. De citadel van Raşnov en het kasteel van Bran liggen op halfuur rijden van Braşov.  Binnen één uur rijden komt men aan de voet van het Fagaraşgebergte en vandaar een kabelbaan brengt de bezoekers naar het Ijshotel bij Bâlea Lac.




Vatra Dornei is het meest belangrijke wintersportoord in Bucovina, met vier pistes met lengtes tussen 600 m en 3,4 km. Dit is een modern oord, met een ruime keus aan hotels en pensions. Vatra Dornei ligt op korte afstand van de meest bekende trekpleisters uit de Bucovina: de beschilderde kloosters van Gura Humorului, Voroneţ, Moldoviţa en Suceviţa.




Maramureş is drie verschillende skigebieden rijk: Mogoşa en Cavnic in de buurt van Baia Mare en het kleinere Borşa, in de buurt van Vişeu. In Cavnic bevinden zich de meest moderne pistes van de regio, terwijl Mogoşa de langste skipiste te bieden heeft. Borşa is wat minder modern, maar geeft de beste uitzichten over de omgeving. Een bezoek aan Maramureş in de winter is zeker de moeite waard, de schilderachtige dorpen, de houten kerken en de specifieke winterklederdracht geven de regio nog meer charme.


Toerskien in het Apusenigeberte

Het Apusenigebergte is tijdens de wintermaanden een unieke plek en ook hier is wintersporten mogelijk.  Bij Vârtop, in de buurt van Arieşeni zijn er drie skipistes met moderne kabelliften te vinden. In Gârda de Sus bevinden zich ook drie pistes, allemaal langer dan 1000 m, bij Gheţarul. Dit dorp in een optimaal vertrekpunt voor  sneeuwwandeltochten of toerski tochten langs de mooiste grotten en over de hoogvlaktes van dit gebergte.



Transalpina Skiresort. Foto: Sorina Itu


Het Transalpina Skiresort in het Parâng gebergte is het allernieuwste skigebied van Roemeniё die eind 2012 open is gegaan. De pistes hier zijn ook langer dan in de meeste gebieden en het kabelvervoer is modern. Aan de basis van deze pistes bevindt zich het Vidrastuwmeer die tot de grootste van Roemenië hoort. Het uitzicht aan het meer is adembenemend. In de buurt is een bezoek naar Târgu-Jiu en de werken van Constantin Brancuşi zeker een aanrader. Ook een bezoek naar Horezu, één van de belangrijkste aardewerk-centra van Roemeniё, is zeer de moeite waard.

Labels: , , , , , , ,