Veelgestelde vragen over Roemeniё



Roemeniё is nog een van de minder bekende vakantiebestemmingen, een ongerept land dat heel veel te bieden heeft. Het feit dat het minder bekend is, brengt vragen met zich mee. Hier is een lijst van de tien meest voorkomende vragen over Roemeniё en de antwoorden daarop.

Wat is nou te zien in Roemenië?
 Het antwoord hiervoor is simpel: van alles! Het landschap van Roemenie is heel divers en wordt gekenmerkt door een bijna gelijke verdeling van de reliëfvormen: 31% bergen, 33% heuvels en dalen , 36% vlakland. Binnen elk van de drie grote reliëfvormen wordt nog meer afwisseling gevonden die afhangt van klimaat, locatie, hoogte en structuur. Zodoende zijn karstfenomenen typisch voor het Apusenigebergte die uit kalksteen zijn ontstaan, terwijl  hoge grillige pieken een kenmerk van de Transsylvaanse Alpen zijn, die uit harder gesteente bestaat.

Lanschap uit het Apusenigebergte
Niet alleen is de natuur in Roemeniё afwisselend, ook cultureel gezien is het land erg verrassend. Door de vele invloeden die Roemenië tijdens haar geschiedenis mee heeft gemaakt, zijn verschillende etnografische regio’s ontstaan, elk met een eigen architectuur, gewoontes, klederdracht en specifiek taalgebruik. Daardoor lijken de dorpen uit de Maramureş, een Roemeense traditionele streek, niet op de dorpen uit zuidelijk Transsylvanie, een gebied die door Saksen opgericht is. Hetzelfde geldt ook voor de Roemeense steden.  De Oostenrijkse architectuur van de westerse steden Oradea, Timişoara en Cluj verandert tot de schilderachtige middeleeuwse stijl van de Transsylvaanse steden Sighişoara, Sibiu en Braşov. 


Wat is de beste tijd van het jaar om daar naartoe te gaan?
 Iedereen is altijd welkom in Roemeniё! Het weer is op zijn best tussen mei en september. Roemeniё heeft een landklimaat en dat betekent ook afwisselend weer en grote temperatuurverschillen afhankelijk van hoogte en positie. De allerwarmste maand is juli, met de temperatuur regelmatig boven de 30 °C overdag,  gevolgd door augustus (25°), juni (22°), mei en september (20°).  Het regent meer in juni dan in september, en heel weinig in juli en augustus. Bergachtige gebieden zijn altijd koeler en wisselvalliger dan het vlakland.


 Is het veilig?
Volgens veiligebestemmingen.nl is Roemeniё een van de veiligste landen uit Europa en zeker veiliger dan bekendere vakantiebestemmingen zoals Frankrijk, Duitsland of Spanje.


Zijn de wegen een beetje goed?
De Transfagarasan
 Een afwisselend land heeft afwisselende wegen. De wegen zijn in het algemeen goed, zeker de grote nationale wegen, Europese wegen en de stukken snelweg die al berijdbaar zijn. Tussen deze wegen zijn er ook kleine, lokale wegen die niet altijd in top staat zijn. Soms zijn dorp- en boswegen niet geasfalteerd. Toch zijn de meeste wegen in Roemeniё te doen, ook al gaat dat niet altijd al te snel. 
De kleinere wegen zijn de beste optie voor diegene die Roemenië met de fiets wil ontdekken.
Ook zijn de meeste steden en dorpen goed aangegeven op verkeersborden.
 
Welke talen spreken ze daar?
Engels wordt redelijk goed gesproken in Roemeniё, met name in alle steden en toeristische gebieden. In Trannsylvanie spreekt men ook vaak Duits, terwijl in de buurt van Boekarest er ook veel Frans wordt gesproken.  Op het platteland is het wat moeilijker om in een vreemde taal te communiceren, toch vinden mensen altijd een manier om zich verstaanbaar te maken.
 
Als ik door Roemenie reis, kom ik vaak zigeuners tegen?
Er leven ergens tussen 1 en 2 miljoen zigeuners in Roemeniё, verspreid over alle regio’s van het land. De kans is daardoor vrij groot dat je ze tijdens een reis gaat zien. In Transsylvanie zijn er een aantal zigeuner dorpen waar men nog typische klederdracht draagt en nog oude ambachten uitoefenen. Meestal leven de zigeuners aan de rand van steden en dorpen zijn zij de armste bevolkingsgroep.


 Is er veel armoede?
Werken met paard en wagen
 Er is armoede in Roemeniё, net als rijkdom dat daar ook veel voorkomt. Af en toe zijn de twee naast elkaar te verkennen, en andere keren lijken hele gebieden rijk of arm te zijn. Het gemiddelde loon ligt in Roemeniё rond de 400 € bruto per maand, terwijl het minimumloon rond 200 € per maand ligt. Toch zijn de verschillen van gebied tot gebied vrij groot. Regio’s als Transsylvanie, Banat, en rondom Boekarest kennen een veel hogere levensstandaard dan regio’s in Moldova of Oltenia.
De meeste mensen beschouwen een ouderwetse, agrarische levensstijl en het ontbreken van moderne  landbouwmiddelen als armoede. Toch zijn de mensen die een eigen, ook al klein, huis en een lapje grond bezitten dat ze kunnen bewerken en daarvan overleven, niet echt arm.


Waar kan ik communistische architectuur zien?
Het Volkspaleis in Boekarest
De typische bouwstijl uit de communistische tijden is in alle Roemeense steden te zien. Grotere of kleinere flatgebouwen flankeren de wegen buiten de historische stadscentra van alle steden. Bijna elke stad heeft ook een Schouwburg uit dat tijdperk, genoemd “Casa de cultura”. Voorbeelden hiervan zijn in Cluj, Sibiu of Sighetu Marmaţiei. Boekarest blijft de meest interessante stad, wat dit soort architectuur betreft. Hier bevinden zich de grootste gebouwen, boulevards en monumenten uit het communistische tijdperk.

Is Transsylvanie echt een plek?
Ja, Transsylvanie bestaat echt en is een historische provincie van Roemeniё. De naam “Transilvania” stamt uit de latijnse “ultra” (aan de overzijde) en “silvam” (het bos). “Ultrasilvania”, later bekend als Transsylvanie betekent dus het land achter de bossen, en is letterlijk omringd door de beboste Karpaten.

Kan ik in Roemenie ook vegetarisch eten?
 Ja, natuurlijk is dat ook mogelijk. Roemeniё is een land waar mensen heel erg gelovig zijn. Orthodoxisme houdt in dat mensen twee dagen per week  en een aantal weken voor alle belangrijke feestdagen dienen te vasten. Hierdoor heeft elk restaurant wat vegetarische gerechten op de menu kaart.


Labels: , , ,