"De dans van de beer", een nieuwjaars traditie


"De dans van de beer” of “de beer” is tegenwoordig één van de meest voorkomende wintertradities van Roemenie. Tussen kerstavond en Driekoningen lopen groepen jonge mannen met “de beer” rond. 

Elke groep wordt door een kapitein begeleid en bestaat verder uit ten minste één beer, één beertemmer, drummers en soldaten. De groepsleden dragen meestal typische handgemaakte kostuums; diegene die de beer speelt draagt bijna altijd een beerhuid, gedecoreerd met kleine klokken en grote rode kwasten.

 De traditie van “de beer” is eigenlijk een heidense choreografie met als symbool de “dood” en wedergeboorte van de natuur. De dans van de beer bevat symbolen van de vier seizoenen van het jaar. Tijdens de voorstelling gaat de beer symbolisch dood en komt een paar seconden later terug tot leven, zoals de natuur ook tot leven komt nadat de winter afgelopen is. Het harde geluid van de trommel en de klokken, samen met de dans van de beer, zorgen ervoor dat kwade geesten schrikken en dat ze de huishoudens en dorpen verlaten voor de komst van het nieuwe jaar.

 Deze traditie komt oorspronkelijk uit Moldova en Bucovina en wordt op het platteland op de meer authentieke manier uitgevoerd. Traditioneel, worden de mannen uit de groep met wijn en een feeststol voor hun moeite beloond. Tegenwoordig komen er meer en meer groepen performers naar de stad toe, op zoek naar een financiële beloning. In alle grote steden van Roemenië laten grote groepen hun kunst op publieke pleinen en in drukke straten zien.

Labels: , , , , ,