Symbool-gebouwen in de steden van Transsylvanie



Cluj, Sighişoara, Braşov en Sibiu zijn vier van de belangrijkste steden van Transsylvanie. Elk van deze steden biedt de bezoeker heel veel aan: van musea en leuke cafés tot culturele evenementen en gezellige wandelroutes. Een bezoek aan een stad is meestal te kort om alles mee te kunnen maken, toch zijn de emblematische monumenten van deze steden niet te missen.

Cluj: Sint Michael Kerk
Cluj Napoca is de grootste stad van Transsylvanie en ook één van de oudste steden in deze provincie. Zijn geschiedenis gaat terug tot de tijden van het Romeinse rijk en de nederzetting is sinds 1316 officieel een stad. Uit die tijd stamt ook de Sint-Michaels Kerk die op het Unirii Plein te vinden is. In de loop van de tijd is de stad veel veranderd, van een middeleeuwse stad tot de barokke, elegante en moderne stad die tegenwoordig te zien is. Toch kon de kerk alle veranderingen weerstaan. Deze kathedraal is de vier na grootste van Transsylvanie en met zijn 80 meter hoge toren wel de hoogste.
Gebouwd in de 14de eeuw op de plek van een oudere Romanische kapel, werd de kerk als eerst door de katholieken gebruikt. In de 16de eeuw werd de kerk Lutheraan en daarna protestant, om later weer terug naar het katholicisme te gaan in de 18de eeuw. Alle veranderingen van godsdienst zijn te zien aan het interieur van de kerk, door een mix van sobere elementen met barokke decoratieve elementen.

Sighişoara: Klokkentoren
Sighisoara is ongetwijfeld een must see voor de Transsylvanie bezoeker want de hele binnenstad lijkt op een openluchtmuseum. Toch valt één gebouw meer op dan alle andere : de klokkentoren. Met zijn kleurrijke dakpannen is de toren van bijna overal in de stad te zien. Gebouwd als poorttoren in de 14de eeuw, was dit bouwwerk de hoofdingang van de stad. In zijn huidige vorm heeft hij een hoogte van 64 meter, met zes verdiepingen (117 trappen), een uitkijkterras, en een dak gebouwd in Barokstijl in de 17 de eeuw.  De vier hoektorens symboliseren de middeleeuwse gerechtelijke autonomie van de stad.
Sinds 1898 herbergt de toren ook een museum. De meeste objecten hierin vertellen het verhaal van de stad en zijn omgeving . De topattractie van de toren is zeker de oude klok met zijn houten figuren. Ook als het originele mechanisme (uit 1604) het niet meer doet, zorgt een nieuwe dat de klok en de figuren blijven draaien. Een verdieping hoger brengt de bezoeker bij het uitkijkterras, waar de klim van 117 trappen beloond wordt met een waanzinnig uitzicht over de hele stad en omringende landschap.

Sibiu: Raadtoren
De Raadtoren van Sibiu is eigenlijk nooit een vergaderplek voor de stadsraad geweest. Het raadhuis van de stad werd naast de toren gebouwd en daardoor kreeg het gebouw zijn naam. De toren werd als poorttoren in de 13de eeuw gebouwd. In het begin had de toren vier verdiepingen. In 1585 valt de bovenkant van de toren om tijdens een grote aardbeving. Reconstructie werkzaamheden vinden plaats tussen 1586 en 1588 en de toren komt op de hoogte van tegenwoordig. In dezelfde periode krijgt de toren ook de eerste klok met een houten mechanisme die in 1906 door een moderne mechanisme vervangen werd. Het nieuwste deel van het bouwwerk is het barokke dak dat sinds 1826 op zijn plek staat.
In 2006 werd de toren voor het laatst gerestaureerd, voordat Sibiu Culturele Hoofdstad van Europa is geworden. Sindsdien herbergt de toren een kunst-tentoonstelling met de stad Sibiu als inspiratiebron. Echter, het spectaculairste van de toren is het uitzicht dat vanuit de ramen van de laatste verdieping de zien is. Door vier ramen aan vier kanten krijgt men een 360 graden panorama van de stad en op een heldere dag is het hoogste gebergte van Roemenië, het Făgăraş gebergte, ook te zien.

Braşov: de Zwarte kerk
De Zwarte Kerk in Braşov is misschien de meest bekende middeleeuwse kerk van heel Roemenië en dat komt omdat dit gebouw het grootste gotische monument van het land is. Men zegt zelfs dat het de grootste is tussen Wenen en Istanboel, en het werd het stadssymbool van Braşov. De contouren van de Zwarte Kerk domineren alle stads panorama’s, onafhankelijk van het kijkpunt. De naam Zwarte Kerk kreeg het na de grote stadsbrand van 1689. Rook en roet sloegen neer op de muren, echter de grootsheid van de kerk bleef onaangetast.
Binnen de kerk is de grootste orgel in zuidoost Europa te vinden. Het werd in 1839 gebouwd door Buchholzen uit Berlijn. Zijn ruim 4000 pijpen zijn nog regelmatig te horen tijdens concerten, waarvan het jaarlijkse Paasconcert de meeste mensen aantrekt. Echter is het orgel niet de enige superlatief van deze kerk. Hier hangt de grootste collectie van oude oriëntale tapijten (15-16de eeuw) van Roemenië. De handgeknoopte tapijten zijn door kooplieden meegebracht uit Anatolië. Als dank voor hun behouden terugkomst gaven zij deze kleden een plaats in de kerk.

 Met vakantie naar Roemenië? Deze steden zijn terug te vinden in onze fly&drive en groepsrondreis 

Labels: , , , , ,