Uit de Roemeense keuken: Tort de mere (appeltaart)



Seizoen gebonden koken is in Roemenië altijd de regel geweest. Het is dus niet verbazend dat één van de populairste herfst gerechten een appeltaart is. De oorsprong van dit recept is niet meer bekend, toch is het zeker dat al tientallen jaren deze taart in elke Roemeense keuken wordt gebakken. Het is snel, makkelijk en verrassend lekker!

Benodigdheden (8-10 porties):
De vulling:
De cake mix:
Zet je oven aan en warm het voor op 200°C. Tot de oven warm is, bekleed de springvorm met bakpapier, verdeel de 200 gram suiker eroverheen en leg de hele appels boven de suiker. Verspreid de boterklontjes tussen de appels en vul de lege klokhuizen met de noten, rozijnen en kersen. Strooi wat kaneel over de vulling en doe de vorm in de oven voor 20 – 30 minuten, of tot de suiker gesmolten is en begint te schuimen. Haal de vorm uit de oven en laat het af koelen.

Nu de appels aan het bakken zijn, pak de mengkom en doe de eiwitten erin. Klop ze met de mixer tot een stevige schuim. Voeg de suiker en vanillesuiker langzaam toe en klop verder tot het opgelost is. Doe de eierdooiers er één voor één bij en als laatst, voeg de bloem langzaam toe. Als de appels afgekoeld zijn, schenk het deeg eroverheen en doe de springvorm terug in de oven voor 30 tot 40 minuten. Als het gebak goudbruin is, haal het uit de oven en laat het een paar minuten afkoelen. Zet een bord over de springvorm en keer de taart om zijn kop. Haal de springvorm er af en laat de taart afkoelen.

Serveer de appeltaart koud, eventueel met slagroom. 

Poftă bună! Eet smakelijk

Labels: , ,