Seizoen gebonden
koken is in Roemenië altijd de regel geweest. Het is dus niet verbazend dat één
van de populairste herfst gerechten een appeltaart is. De oorsprong van dit
recept is niet meer bekend, toch is het zeker dat al tientallen jaren deze taart
in elke Roemeense keuken wordt gebakken. Het is snel, makkelijk en verrassend
lekker!
Benodigdheden
(8-10 porties):
- springvorm
(24 cm doorsnee)
- mengkom
- handmixer (of
keukenmachine)
- oven
De vulling:
- 8-10 kleinere
appels, geschild, zonder klokhuizen
- 200 gram suiker
- 50 gram boter
in klontjes
- handvol noten
- Kersen uit een
pot, rozijnen of ander droog fruit
- Kaneel
De cake mix:
- 6 eieren
(gesplitst)
- 6 eetlepels
suiker
- 6-7 eetlepels
bloem
- Vanillesuiker
of vanillestokje
Zet je oven aan
en warm het voor op 200°C. Tot de oven warm is, bekleed de springvorm met
bakpapier, verdeel de 200 gram suiker eroverheen en leg de hele appels boven de
suiker. Verspreid de boterklontjes tussen de appels en vul de lege klokhuizen
met de noten, rozijnen en kersen. Strooi wat kaneel over de vulling en doe de
vorm in de oven voor 20 – 30 minuten, of tot de suiker gesmolten is en begint
te schuimen. Haal de vorm uit de oven en laat het af koelen.
Nu de appels
aan het bakken zijn, pak de mengkom en doe de eiwitten erin. Klop ze met de
mixer tot een stevige schuim. Voeg de suiker en vanillesuiker langzaam toe en
klop verder tot het opgelost is. Doe de eierdooiers er één voor één bij en als
laatst, voeg de bloem langzaam toe. Als de appels afgekoeld zijn, schenk het
deeg eroverheen en doe de springvorm terug in de oven voor 30 tot 40 minuten.
Als het gebak goudbruin is, haal het uit de oven en laat het een paar minuten
afkoelen. Zet een bord over de springvorm en keer de taart om zijn kop. Haal de
springvorm er af en laat de taart afkoelen.
Serveer de
appeltaart koud, eventueel met slagroom.
Poftă bună! Eet
smakelijk
Labels: appeltaart, Roemeens appeltaart, Roemeens recept