10 Minder bekende feiten over Bucovina en haar kerken



Bucovina is hoogstwaarschijnlijk een van de meest bekende vakantiebestemmingen van heel Roemenië. De charme van deze provincie is het unieke mengsel van haar mooie natuur, lokale tradities en de eeuwenoude kloosters en kerken die hier te vinden zijn. Acht kerken in Bucovina staan op het UNESCO werelderfgoed lijst: Mănăstirea Humor, Voroneţ, Moldoviţa, Probota, Arbore, Pătrăuţi, Suceviţa en Sf. Ion van Suceava. Deze kerken hebben Bucovina op de kaart gezet en zijn behoorlijk bekend, toch is er altijd meer over de provincie en haar kerken te ontdekken.

Lanschaap uit Bucovina
1. Bucovina is een grotere provincie dan de meeste denken. Slechts de helft daarvan ligt tussen de landsgrenzen van Roemeniё, de andere heltf is onderdeel van buurland Oekrainё als resultaat van de Molotov-Ribbentroppact van 1940. Tussen de eerste en de tweede wereldoorlogen, hoorde Bucovina in zijn geheel bij Roemeniё.

2. Bucovina is het noord-oostelijke deel van de grotere provincie van Moldova. Er is een legende verbonden aan de oprichting van de staat Moldova (Moldaviё). Rond het jaar 1350, Dragoş, een prins uit Maramureş, gaat de bergen over tijdens een jachttocht op oerossen, samen met zijn hond Molda. Zodra ze de bergen over zijn, gaat de hond water uit de rivier drinken en valt dood als gevolg van uitputting. Als eerbetoon besluit Dragoş het water en het nieuwe land Moldova te noemen. De oeros wordt de centrale figuur op het blazoen van Moldaviё, vaak te zien aan de ingangen van de kloosters.

3. De oudste kerk in Bucovina dateert uit 1360 en is opgericht door Bogdan, de eerste vorst van Moldaviё. Geschiedenis herkent hem als oprichter van de zelfstandige Moldavische staat. Deze kerk heet Bogdana en is in het stadje Rădăuţi te vinden. Ook al is het kleiner dan de andere kerken, het is de enige uit heel Bucovina die in de Romaanse stijl gebouwd is.

4. Ştefan cel Mare (Stefan de Grote) regeert over Moldaviё van 1457 tot 1504 en is bekend als de vorst die de meeste kloosters en kerken gebouwd heeft. Volgens legendes heeft hij 44 kerken opgericht als dank voor het overleven, en soms overwinnen, van 44 oorlogen tegen de Turken, Tarataren en andere volken. In werkelijkheid waren er rond 23 kerken en kloosters in Moldaviё, waarvan negen in Bucovina.

De kerk van het klooster Moldovita
5. Meeste kerken en kloosters zijn door vorsten en aderlijke families gebouwd als begraafplaatsen voor hen en hun vervolgers. Een kerk die door een vorst gebouwd is heeft meestal een toren, terwijl de kerken opgericht door anderen dat niet hebben. De toren staat als symbool voor de hemel, daarom zijn in de oudste kerken de torenramen de enige lichtbron in de naos (schip van de kerk).

6. Alle kerken gebouwd in Bucovina tussen de 14de en de 15de eeuw behoren tot de Moldavische stijl. Deze stijl stamt uit de Byzantijnse stijl, maar laat ook Gotische invloeden uit Transsylvaniё zien. De schilderijen op binnen- en buitenmuren en de manier waarop de ruimtes binnenin de kerk verdeeld is, zijn van Byzantijnse invloed, terwijl de buitenmuren uit de Gotiek stammen, met niches, steunberen en raamdecoraties. 

7. De beschilderde kerken van Bucovina zijn tussen 1530 en 1550 beschilderd, met uitzondering van Sucevita, dat pas in 1596 beschilderd werd. Deze 30 jaren zijn bekend als het hoogtepunt van de Moldavische stijl. Alle kerken die op de UNESCO lijst staan horen tot deze periode en de meeste hadden hun muren niet vanaf het begin beschilderd.

8.  Op elke beschilderde kerk komen steeds dezelfde thema’s terug en toch zijn er geen twee identieke kerken. Zelfs de kleuren schelen van kerk tot kerk, en eigenlijk heeft ieder gebouw een specifieke kleur: Voroneţ is bekend voor zijn unieke kleur blauw, Moldoviţa voor zijn geel en Humor voor zijn unieke tint rood.

Het Laatse Oordeel, fresco in Voronet
9. Uniek aan de fresco's van de kloosters in Bucovina is ook de manier waarop sommige personages uit de Bijbel geschilderd zijn. Wie met veel aandacht naar de muren kijkt, zal merken dat de figuren van bijvoorbeeld Adam en Eva lokale klederdracht aan hebben en dat ze ook lokale ambachten uitoefenen. Adam is zijn land aan het ploegen, terwijl Eva wol op de lokale manier spint.

10. Op de muren van de kerken in Voroneţ, Moldoviţa en Suceviţa is een schilderij de vinden die nergens anders te zien is. Het gaat over een scène die niet uit de Bijbel komt: “het contract tussen Adam en de Duivel”. Dit schilderij is een interpretatie van een oude Bulgaarse legende die vertelt dat Adam en de Duivel een contract met elkaar hebben getekend.  Volgens dit contract mocht Adam en zijn vervolgers de grond benuttigen, maar in ruil daarvoor zou Satan alle zielen van de overledenen krijgen.

Benieuwd naar de kloosters van Bucovina? Ze zijn terug te vinden in onze fly&drive, fietsvakantie en groepsrondreis.

Labels: , , , , , ,