Het Peleş Kasteel



Als je aan kastelen in Roemenië denkt, komt Transsylvanie gelijk in gedachten. Toch klopt dat idee niet helemaal, zeker niet als je aan het Peleş Kasteel denkt. Dit kasteel is één van de meest gewaardeerde toeristische trekpleisters van Roemenië, en niet alleen onder de Roemeense vakantiegangers.


Het Peleş kasteel ligt in de stad Sinaia, aan de voet van het Bucegi gebergte en werd gebouwd als zomerhuis van de Roemeense Koninklijke familie. Zodra je het kasteel voor het eerst ziet, kan je echter niks anders dan je ogen uitkijken. Het imposante gebouw, omringd door bos en bewaakt door klassieke standbeelden lijkt alsof het uit een sprookje gehaald is.




Vaak wordt dit kasteel en de hele vallei van de rivier Prahova aan Transsylvanie toegeschreven, ook omdat het gebied deel uitmaakt van de historische provincie Wallachie. 
Het paleis werd tussen 1873 en 1914 gebouwd, in opdracht van Carol I, de eerste Roemeense koning. Transsylvanie werd pas in 1918 deel van het Roemeens Koninkrijk, onder Ferdinand, de tweede Roemeense koning en Carol’s neef.



Het paleis werd gebouwd in een stijl die neo-renaissance architectuur met die van Zwitserse bergchalets en de Duitse stijl Fachwerk combineert. En team van meerdere Oostenrijkse en Duitse architecten en decorateurs hebben samengewerkt om het droompaleis van koning Carol I te creëren. 


Het kasteel ging in 1883 officiel open en in 1884 werd de elektriciteitcentrale gebouwd en Peles wordt daarmee het eerste kasteel in Europa met een eigen stroomvoorziening. Uit dezelfde tijd stamt ook de lift in het kasteel die nog altijd functioneel is.


Naast het kasteel werden direct ook het koetshuis, de jachtloge, en de stallen gebouwd. Later, tussen 1899 en 1902 werd het kasteel Pelişor (kleine Peleş) gebouwd, als gift voor het toekomstige koninklijke paar, Ferdinand en Maria.



Tot 1948 bleef het erfgoed eigendom van de koninklijke familie, toen het door de communistische regering genationaliseerd werd. Van 1953 werd het kasteel een museum tot 1975, het jaar dat dictator Ceausescu het erf voor protocollaire doelen begon te gebruiken.


Sinds 1990 is het kasteel weer open als museum, één die jaarlijks rond 300.000 toeristen trekt, en terecht. Als je buiten al het gevoel krijgt dat je door een sprookje rondloopt, neemt dat niet af als je binnen in het kasteel komt. Een mooie welkomstzaal begroet je met zijn rijk gedecoreerde houten meubels en glazen plafond die ook open kan gaan. Verder loop je de wapenzaal binnen en het lijkt alsof je in een ridderverhaal uit de middeleeuwen bent beland. De bibliotheek herbergt een grote collectie oude boeken in leren boekbanden en natuurlijk ook een geheime deur. 



In het Peleş kasteel valt natuurlijk veel meer te zien en te beleven en dat kan alleen maar ter plekke. Ben je geïnteresseerd om dit kasteel tijdens je vakantie in Roemenië te bezoeken? Dan kan je het in onze fly&drive and onze groepsrondreis terug vinden.
 

Labels: , , , , , , ,