Op koude en regenachtige dagen zijn de Roemenen
op zoek naar iets lekker warm. Een stevige portie gevulde paprika’s past dus
perfect op zo’n donkere dag. Oorspronkelijk wordt dit gerecht altijd in de
herfst gegeten, want dan zijn de paprika’s rijp. Gelukkig, hier in Nederland
zijn verse, rijpe paprika’s altijd te krijgen.
Als je geen ander gerecht aan tafel serveert,
heb je twee paprika's per persoon nodig. Als je ook een voorgerecht hebt, dan is
een per persoon genoeg.
Om dit gerecht voor 2 of 4 personen klaar de
maken, heb je het volgende nodig
- 4 mooie paprika’s, welke kleur jij
wilt
- 350 gram half om half gehakt (als
je de vlees bij de slager haalt, vraag of hij het een beetje grover kan snijden
dan bij de supermarkt
- 1 ui
- 1 handvol rijst
-
1 theelepel droge tijm of een paar
takjes verse tijm
- 1 blik gepelde tomaten of tomaten
blokje
- 1 eetlepel bloem of maizena
- zout
- vers gemalen peper
- 1 handvol verse peterselie
(optioneel)
- pan
Maak je paprika’s schoon en zet ze staan naast elkaar ze een ruime pan. Snij
de ui heel fijn. Doe het vlees in een mengkom en voeg de zout, peper, tijm, ui
en rijst toe. Kneed de vlees mix tot alle ingrediënten goed door elkaar zijn
gemengd. Proef een klein beetje vlees en, als het nodig is, doe wat meer
kruiden bij en kneed de mix nog een paar minuten.
Nu ben je klaar om de paprika’s te gaan
vullen. Pak elke paprika en maak het vol met de hand. Het vlees moet tot aan de
bovenrand van de paprika komen. Als je klaar bent met vullen, giet wat water in
de pan, rond de paprika’s. Ze moeten tot de helft in het water liggen. Nu doe
een deksel op je pan en zet het op middelgroot vuur. Als het begint te koken,
moet je het vuur verlagen.
Laat de pan ten minste een half uurtje sudderen.
Als het vlees er bijna gaar uitziet, voeg de tomaten toe aan het water in de
pan. Roer langzaam om de saus gelijk te verspreiden en laat de pan nog 15
minuten op laag vuur doorkoken. Doe 1 eetlepel maizena in een kleine kom en
voeg wat saus uit de pan toe. Roer door tot je een gladde mix krijgt en doe de
maizena bij de rest van de saus samen met de verse peterselie. Roer langzaam
door en laat de pan nog 5 minuten koken.
Neem de pan van de vuur en serveer direct.
Liever een vegetarische versie? Dat kan!
Hiervoor heb je, naast de bovenstaande ingrediënten nodig:
- 350 a 400 gram gekookte rijst
-
300 gram champignons of andere paddenstoelen
(vers of uit de pot/blik)
-
2 uien
-
1 el olie
Snij de uien fijn en fruit ze in een pan in de
olie. Snij de champignons en paddenstoelen in hele kleine stukjes en voeg ze
toe aan de uien. Laat ze samen rond 5 minuten fruiten, met zout, peper en tijm.
Doe de gekookte rijst in een mengkom en gooi
de uien met champignons erbij. Kneed de mix tot alle ingrediënten goed gemengd
zijn. Proef het mengsel en doe er nog wat kruiden bij als het nodig is.
Verder moet je de stappen van het vleesrecept
volgen.
Dit gerecht is heerlijk met een beetje crème fraîche boven op en met vers, knapperig brood erbij.
Pofta buna! Eet smakelijk!
Labels: gehaakt, gevulde paprika's, Roemeens recept, Roemeense keuken, vegetarisch