Uit de Roemeense keuken: Gevulde paprika's



Op koude en regenachtige dagen zijn de Roemenen op zoek naar iets lekker warm. Een stevige portie gevulde paprika’s past dus perfect op zo’n donkere dag. Oorspronkelijk wordt dit gerecht altijd in de herfst gegeten, want dan zijn de paprika’s rijp. Gelukkig, hier in Nederland zijn verse, rijpe paprika’s altijd te krijgen.




Als je geen ander gerecht aan tafel serveert, heb je twee paprika's per persoon nodig. Als je ook een voorgerecht hebt, dan is een per persoon genoeg. 

Om dit gerecht voor 2 of 4 personen klaar de maken, heb je het volgende nodig






Maak je paprika’s schoon en zet  ze staan naast elkaar ze een ruime pan. Snij de ui heel fijn. Doe het vlees in een mengkom en voeg de zout, peper, tijm, ui en rijst toe. Kneed de vlees mix tot alle ingrediënten goed door elkaar zijn gemengd. Proef een klein beetje vlees en, als het nodig is, doe wat meer kruiden bij en kneed de mix nog een paar minuten.

Nu ben je klaar om de paprika’s te gaan vullen. Pak elke paprika en maak het vol met de hand. Het vlees moet tot aan de bovenrand van de paprika komen. Als je klaar bent met vullen, giet wat water in de pan, rond de paprika’s. Ze moeten tot de helft in het water liggen. Nu doe een deksel op je pan en zet het op middelgroot vuur. Als het begint te koken, moet je het vuur verlagen.

Laat de pan ten minste een half uurtje sudderen. Als het vlees er bijna gaar uitziet, voeg de tomaten toe aan het water in de pan. Roer langzaam om de saus gelijk te verspreiden en laat de pan nog 15 minuten op laag vuur doorkoken. Doe 1 eetlepel maizena in een kleine kom en voeg wat saus uit de pan toe. Roer door tot je een gladde mix krijgt en doe de maizena bij de rest van de saus samen met de verse peterselie. Roer langzaam door en laat de pan nog 5 minuten koken.

Neem de pan van de vuur en serveer direct.

Liever een vegetarische versie? Dat kan! Hiervoor heb je, naast de bovenstaande ingrediënten nodig:



Snij de uien fijn en fruit ze in een pan in de olie. Snij de champignons en paddenstoelen in hele kleine stukjes en voeg ze toe aan de uien. Laat ze samen rond 5 minuten fruiten, met zout, peper en tijm.
Doe de gekookte rijst in een mengkom en gooi de uien met champignons erbij. Kneed de mix tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Proef het mengsel en doe er nog wat kruiden bij als het nodig is.
Verder moet je de stappen van het vleesrecept volgen.

Dit gerecht is heerlijk met een beetje crème fraîche boven op en met vers, knapperig brood erbij.

Pofta buna! Eet smakelijk!





Labels: , , , ,