In Roemenië zijn de Kerstdagen de meest belangrijke
feestdagen van het jaar. In deze tijd draait alles rond de familie, bij elkaar
zijn en natuurlijk heerlijk eten. De Roemeense keuken heeft erg veel
traditionele gerechten die op de kersttafel te voorschijn komen. Het meest
gegeten soort vlees bij een Roemeense Kerstdiner is varkensvlees. Het wordt
geserveerd in de voorgerechten en ook in de hoofdgerechten. Toch is er een soort
eten wat je niet met varkensvlees kan bereiden en dat is soep.
Op de feesttafel hoort er natuurlijk ook een
soep bij, een zure soep of “ciorbă” (Tsjiorbuh). Dat is niet alleen omdat het
erg lekker is, want een soep is ook een licht gerecht dat al de
zware gerechten balanceert. De meest populaire soepen voor de feestdagen zijn een haan-soep
en een rundvleessoep. Beide worden met zuurkool sap op smaak gebracht.
Voor dit jaar hebben wij voor de rundvleessoep
gekozen. Om deze soep voor 8 tot 10 mensen te bereiden heb je het volgende nodig:
-
1 kookpan van 3 liter
-
schuimlepel
-
700 gram rundvlees, niet helemaal
mager, in blokjes gesneden
-
2-3 wortels , in blokjes of
rondjes
-
1 grote ui of 2 kleinere, fijn
gesneden
-
1 stukje knolselderij, fijn
gesneden
-
1 pastinaak (optioneel, maar wel
lekker), fijn gesneden
-
1 rode paprika, in blokjes
-
1 hand grof gesneden sperziebonen
-
optioneel: bloemkool roosjes en doperwten
-
de sap van 2 a 3 zuurkoolpakken,
goed uitgeperst (cca. 500 ml)
-
zout
-
peperkorrels
-
4-5 laurierbladen
Zet de pan met ongeveer 2 liter water op matig vuur. Gooi de vleesblokjes erin en breng het water aan de kook. Blijf
altijd in de buurt van de pan want als het begint te koken, komt er schuim
naar boven en dat moet je met de schuimlepel verzamelen. Als het vlees stopt
met schuimen, kan je een theelepel zout toevoegen en de laatste schuim
verzamelen. Als je daarmee klaar bent, voeg de ui, wortel, selderij en pastinaak
toe en laat ze 10- 15 minuten koken voordat je de rest van de groenten toevoegt. Nu kan je er ook wat peperkorrels bij gooien. Laat de soep zachtjes koken
en controleer af en toe of het vlees gaar is. Als het vlees zacht genoeg is
geworden, voeg het zuurkool sap en laurierbladen toe. Laat de soep nog 15 minuten laag vuur koken en zet het vuur uit. Proef de soep en voeg nog wat zout toe,
als het nodig is.
Serveer de soep met een lepel crème fraîche
en vers brood.
Nog een lekker Roemeens gerecht, geschikt voor de feestdagen ? Bekijk het recept voor zuurkool:
http://romtour.blogspot.nl/2013/02/uit-de-roemeense-keuken-varza-clujeana.html
Eet smakelijk! Poftă Bună!
Labels: kerstrecept, Roemeens recept, roemeense feestdagen, Roemeense keuken, Roemeense tradities, rundvlees, soep, zuurkool