Uit de Roemeense keuken: Ciorbă de văcuţă (Tsjorbuh dee vakoetsuh)



In Roemenië zijn de Kerstdagen de meest belangrijke feestdagen van het jaar. In deze tijd draait alles rond de familie, bij elkaar zijn en natuurlijk heerlijk eten. De Roemeense keuken heeft erg veel traditionele gerechten die op de kersttafel te voorschijn komen. Het meest gegeten soort vlees bij een Roemeense Kerstdiner is varkensvlees. Het wordt geserveerd in de voorgerechten en ook in de hoofdgerechten. Toch is er een soort eten wat je niet met varkensvlees kan bereiden en dat is soep.

Op de feesttafel hoort er natuurlijk ook een soep bij, een zure soep of “ciorbă” (Tsjiorbuh). Dat is niet alleen omdat het erg lekker is, want een soep is ook een licht gerecht dat al de zware gerechten balanceert. De meest populaire soepen voor de feestdagen zijn een haan-soep en een rundvleessoep. Beide worden met zuurkool sap op smaak gebracht. 


Voor dit jaar hebben wij voor de rundvleessoep gekozen. Om deze soep voor 8 tot 10 mensen te bereiden heb je het volgende nodig:


-          1 kookpan van 3 liter

-          schuimlepel

-          700 gram rundvlees, niet helemaal mager, in blokjes gesneden

-          2-3 wortels , in blokjes of rondjes

-          1 grote ui of 2 kleinere, fijn gesneden

-          1 stukje knolselderij, fijn gesneden

-          1 pastinaak (optioneel, maar wel lekker), fijn gesneden

-          1 rode paprika, in blokjes

-          1 hand grof gesneden sperziebonen

-          optioneel: bloemkool roosjes en doperwten

-          de sap van 2 a 3 zuurkoolpakken, goed uitgeperst (cca. 500 ml)

-          zout

-          peperkorrels

-          4-5 laurierbladen



Zet de pan met ongeveer 2 liter water op matig vuur. Gooi de vleesblokjes erin en breng het water aan de kook. Blijf altijd in de buurt van de pan want als het begint te koken, komt er schuim naar boven en dat moet je met de schuimlepel verzamelen. Als het vlees stopt met schuimen, kan je een theelepel zout toevoegen en de laatste schuim verzamelen. Als je daarmee klaar bent, voeg de ui, wortel, selderij en pastinaak toe en laat ze 10- 15 minuten koken voordat je de rest van de groenten toevoegt. Nu kan je er ook wat peperkorrels bij gooien. Laat de soep zachtjes koken en controleer af en toe of het vlees gaar is. Als het vlees zacht genoeg is geworden, voeg het zuurkool sap en laurierbladen toe. Laat de soep nog 15 minuten laag vuur koken en zet het vuur uit. Proef de soep en voeg nog wat zout toe, als het nodig is.


Serveer de soep met een lepel crème fraîche en vers brood.

Nog een lekker Roemeens gerecht, geschikt voor de feestdagen ? Bekijk het recept voor zuurkool:

 http://romtour.blogspot.nl/2013/02/uit-de-roemeense-keuken-varza-clujeana.html 



Eet smakelijk! Poftă Bună!

Labels: , , , , , , ,