Sinterklaas gaat ook naar Roemenië!



Iedereen weet dat het feest van Sinterklaas heel populair en belangrijk is Nederland, maar wat minder mensen weten is dat het feest ook in Roemenië wordt gevierd. 


Sinterklaas of Sint Nikolaas heet in het Roemeens Moş Nicolae (Oud Nikolaas) en hij brengt cadeautjes voor kinderen en volwassenen in de nacht van 5 tot 6 december. Anders dan in Nederland zijn de cadeaus veel kleiner en veel minder duur. Alles moet in een paar schoenen passen, want daar plaatst Moş Nicolae zijn geschenken in. Traditionele Sint Nikolaas cadeaus zijn fruit en snoepgoed.


Roemeense kinderen weten dat Sint Nikolaas een hele oude man met een lange witte baard is. Ze weten ook dat hij geen hulpjes heeft en dat hij op een wit paard rijdt, maar toch hebben zij hem nog nooit gezien, want in de Roemeense traditie laat Sint Nikolaas zichzelf nooit zien. De cadeautjes worden s‘nachts uitgedeeld, als iedereen slaapt, en worden in de ochtend van 6 december in de schoenen ontdekt. Sint's witte baard en paard zijn voorspellingen voor de winter dat pas nu begint. Het is gezegd dat de eerste sneeuw  van het jaar komt wanneer Nikolaas zijn baard schudt.


Elk kind weet ook dat Sint Nikolaas een goede man is. Hij had zijn hele rijkdom over arme mensen, kinderen en weduwen verdeeld en had gekozen om het woord van God aan mensen te preken.  Maar, net zo als in de Nederlandse traditie, was hij niet alleen maar goed. Hij was een strenge man en bekend om straffen uit te delen aan diegene die aan het geloof in God twijfelden. Hierdoor is een traditie ontstaan: iedereen krijgt naast het geschenk ook één bosje boomtakjes in de schoenen.

  
Sint Nikolaas Takjes, bron foto hier
Ook weet Moş Nicolae, net zoals Sinterklaas, of de kinderen goed of stout zijn geweest, en natuurlijk krijgen de stoute kinderen alleen maar dat bosje takjes. Traditioneel moeten de takjes van een appelboom komen en er hoort ook een ritueel bij. De takjes moeten in water gezet worden en als ze tot Kerstmis bloemen krijgen, betekent dat de zonde van de persoon door God is vergeven. Tegenwoordig zijn de takjes niet meer van appelbomen en meestal worden ze op de markt verkocht. Sommige bossen bestaan uit normale bruine takjes, anderen zijn in wit geschilderd en anderen zijn in piepschuim bekleed om aan de winter te herinneren.


Een heel fijn Sinterklaas feest!

Labels: , , , , , ,