Of de bloemkool soufflé echt een Roemeens gerecht
is, is niet bekend. Wat we zeker weten is dat dit gerecht vaak op Roemeense
tafels belandt en in meerdere variaties. In z’n originele vorm is deze soufflé een vegetarisch gerecht, maar in de laatste jaren komen vlees varianten
steeds vaker voor. Dus, vegetarisch of met vlees, met meer of minder vet, met dit
gerecht kan het allemaal, en snel ook.
Benodigdheden (voor 4-5 porties)
·
- 1 grote bloemkool (800gr tot 1
kilo), schoongemaakt en in roosjes
-
250 gram crème fraîche
- 2 eieren
- 300 gram geraspte kaas
- 2 eetlepels bloem of maizena
-
zout en peper
-
ovenschaal
- pan
-
mengkom
Verwarm de oven voor om 200 °C. In de pan,
breng water aan het kook. Voeg de bloemkool toe en kook of stoom het tot het zacht wordt in ongeveer 8-10 minuten. In de
tussentijd, pak de mengkom en voeg de eieren toe, klop ze een paar minuten tot ze
een beetje luchtig worden. Gooi er vervolgens de crème fraîche en bloem /maizena bij en
mix ze goed door elkaar. Voeg de helft van de geraspte kaas toe en roer het geheel nog
een keer goed door. Breng je mengsel op smaak met zout en peper.
Vet de
ovenschaal in met olie of boter en doe de gekookte bloemkool erin. Schep het crème fraîche mengsel erop en roer de ingrediënten goed door elkaar. Strooi de
rest van de geraspte kaas over het gerecht en doe de schaal in de oven. Laat de
bloemkool soufflé bakken tussen 30 en 40 minuten, tot het goud-bruin wordt.
Voor een vlees en/of champignon variatie, voeg
aan het mengsel 400 gram gekookte of gebakken kipfilet reepjes (of blokjes)
en 250 gram gekookte of gebakken champignons (gesneden) toe.
Wil je een magere variant? Gebruik dan magere geraspte kaas en vervang de crème fraîche met yoghurt.
Dit gerecht
is geschikt als voor- , hoofd- of bijgerecht en kan koud of warm geserveerd worden.
Poftă bună! Eet smakelijk!
Labels: Bloemkool, bloemkool recept, internationale keuken, ovenschotel, Roemeens recept, Roemeense keuken, Soufflé, vegetarisch