Uit de Roemeense keuken: Bloemkool Soufflé



Of de bloemkool soufflé echt een Roemeens gerecht is, is niet bekend. Wat we zeker weten is dat dit gerecht vaak op Roemeense tafels belandt en in meerdere variaties. In z’n originele vorm is deze soufflé een vegetarisch gerecht, maar in de laatste jaren komen vlees varianten steeds vaker voor. Dus, vegetarisch of met vlees, met meer of minder vet, met dit gerecht kan het allemaal, en snel ook.

Benodigdheden (voor 4-5 porties)
·       

Verwarm de oven voor om 200 °C. In de pan, breng water aan het kook. Voeg de bloemkool toe en kook of stoom het tot het zacht wordt in ongeveer 8-10 minuten. In de tussentijd, pak de mengkom en voeg de eieren toe, klop ze een paar minuten tot ze een beetje luchtig worden. Gooi er vervolgens de crème fraîche en bloem /maizena bij en mix ze goed door elkaar. Voeg de helft van de geraspte kaas toe en roer het geheel nog een keer goed door. Breng je mengsel op smaak met zout en peper.

Vet  de ovenschaal in met olie of boter en doe de gekookte bloemkool erin. Schep het crème fraîche mengsel erop en roer de ingrediënten goed door elkaar. Strooi de rest van de geraspte kaas over het gerecht en doe de schaal in de oven. Laat de bloemkool soufflé bakken tussen 30 en 40 minuten, tot het goud-bruin wordt.

Voor een vlees en/of champignon variatie, voeg aan het mengsel 400 gram gekookte of gebakken kipfilet reepjes (of blokjes) en 250 gram gekookte of gebakken champignons (gesneden) toe.

Wil je een magere variant? Gebruik dan magere geraspte kaas en vervang de crème fraîche met yoghurt.

Dit gerecht  is geschikt als voor- , hoofd- of bijgerecht en kan koud of warm geserveerd worden.
Poftă bună! Eet smakelijk!

Labels: , , , , , , ,