De Turda Kloof, natuur dichtbij de stad



Een bezoek aan de steden van Transsylvanië hoeft echt niet alleen maar een stedentrip te zijn. En dat komt omdat in de buurt van elke stad, de natuur ook iets te laten zien heeft. Ook dichtbij  Cluj, de grootste stad van Transsylvanië, zijn meerdere natuurmonumenten te beleven.


Uitzicht aan de Turda Kloof vanaf de weg. Foto bij Jocky.
Op een afstand van slechts 30 km van de stad ligt de Turda Kloof Natuurreservaat (Cheile Turzii). Het gebied heeft zijn beschermde status in 1939 verdiend  als erkenning voor zijn biologische en geografische diversiteit. Hier leven meer dan 1000 soorten dieren en planten. Het natuurreservaat is verspreid over een oppervlakte van 324 hectaren, maar het spectaculairste deel ligt aan de kanten van de rivier Haşde en is 1,3 km lang. Het riviertje is verantwoordelijk voor het graven van de kloof in Jurassiche kalksteen. De hoogste rotsen van de kloof reiken tot een hoogte van meer dan 300 meter boven de vallei. Naast hoge rotswanden zijn er ook arcades en meer dan 50 grotten. De meeste grotten zijn best klein, minder dan 20 meter lang, maar in de grotere zijn resten van prehistorische mensen en dieren gevonden. De kloof was zelfs een kalkbron voor de Romeinse stad Potaissa, de hedendagse Turda.



De Turda Kloof. foto bij Jocky
De Turda Kloof is bereikbaar vanaf Cluj via nationale weg 1 (DN1), tot het dorp Tureni, of via het stadje Turda, over de regionale weg 107L  (DJ107L). Bij de ingang in de kloof moeten de bezoekers een kaartje kopen. Het kaartje kost rond de 1 euro voor volwassenen en 50 cent voor kinderen. Lopen door de kloof duurt tussen één- en anderhalf uur en het parcours  is goed aangegeven en makkelijk te doen voor iedereen.  In de buurt van de kloof staat ook een camping met restaurant waar touristen even kunnen rusten.

Uitzicht aan de Turda Kloof. Foto bij Jocky.
Met vakantie naar Roemenië? Deze bestemming kunt u bereiken met een van onze Fly&Drive vakanties door Transsylvanië.

Labels: , , , , , , , ,