Bran en het kasteel van Dracula



Bran is een dorpje dat 20 kilometer van de stad Brasov ligt. Toch is het niet zo maar een dorp, maar de plek waardoor Transsylvanie beroemd is geworden want hier bevindt zich het Kasteel van Dracula. Iedereen die met vakantie naar Roemeniё gaat, komt zeker één keer hier.


Het Kasteel, gezien uit het dorp
Het kasteel van Bran heeft een geschiedenis van meer dan 800 jaar. De eerste steen aan de bouw van het burcht is door de Duitse Orde gelegd, rond het jaar 1211. In die tijd was Transsylvanie een deel van het Hongaarse Rijk, dus een kasteel aan de zuidelijke grens van de provincie was meer dan nodig en van strategisch belang. 


Na het vertrek van de Duitse Orde in 1226, bouwt de Saksische bevolking uit Brasov het kasteel verder. Het bouwwerk is pas in 1388 klaar. Nu heeft het kasteel twee functies, aan de ene kant is het een verdedigingsmuur tegen mogelijke aanvallen van de Ottomanen en aan de andere kant werkt het als douanepunt tussen Transsylvanië en Wallachia.


Tijdens de volgende eeuwen blijft het kasteel eigendom van de Hongaarse en daarna de  Oostenrijkse koning, maar wordt ter gebruik gegeven aan Wallachse en Transsylvaanse koningen. In deze periode is  het kasteel verbonden aan Vlad Țepeş, de koning waarop Dracula geïnspireerd is.

Het is niet bekend of Vlad Țepeş ooit het kasteel als woning heeft gebruikt, maar het is zeker dat hij een paar militaire missies in de buurt heeft uitgevoerd. Wat we ook zeker over deze koning weten is dat hij echt geen vampier was. Bij het creëren van zijn personage heeft Bram Stoker een combinatie gemaakt tussen het imago van Vlad Țepeş (of Vlad Dracul) en Roemeense mythologie.

Binnenplein
Vlad Țepeş werd beschreven door historici als een wreede en strenge man. Zijn manier om zijn land onder controle te houden was op angst gebaseerd. Verraders en criminelen werden gestraft door ze te spiesen op de publieke markt en ze bleven daar dagen lang, als voorbeeld voor anderen. Door deze strafmethode is Vlad bekend geworden als een bloeddorstige koning. 


Oude Roemeense mythes spreken over dode mensen die ‘s nachts hun graven verlaten, op pad gaan en bloed van mensen drinken. Deze mensen zijn “Strigoi” geworden, όf omdat ze vervloekt waren tijdens hun leven, όf omdat begrafenisrituelen fout gegaan zijn. Dit soort legendes gecombineerd met het verhaal van Vlad Țepeş staan aan de basis van Stokers Dracula.


En waarom is dan het Bran Kasteel als het huis van Dracula bekend? Eigenlijk is dat een bijnaam welke de burcht in de jaren ‘70 van Amerikaanse toeristen had gekregen. In hun verbeelding leek het gebouw zo erg op wat Stoker beschrijft, dat ze besloten dat Dracula daar had gewoond.


Trap binnen het kasteel
In de 17de eeuw wordt het kasteel door de burgers van Brasov van de Oostenrijkse regering gekocht. Het gebouw blijft een grenspunt tot de 19de eeuw. Daarna wordt het een administratief gebouw tot het jaar 1920. Na de unificatie van Transsylvanië met de rest van Roemenië, krijgt de Koningin Maria het kasteel van de burgers van Braşov.


Tussen 1920 en 1932 wordt het kasteel verbouwd tot koninklijke residentie. Het kasteel blijft tot 1948 eigendom van de koninklijke familie. Daarna wordt het staatseigendom onder de communistische regering. Vanaf 1956 fungeert het kasteel als museum en blijft staatseigendom tot 2009.


Tegenwoordig is het erf weer van de Roemense koninklijke familie. Het museum is nog steeds open voor publiek en er zijn mooie collecties van meubels en wapens te bewonderen. Naast het kasteel zelf is ook een openlucht etnografisch museum met oude traditionele huizen uit verschillende regio's van Roemenië te zien.


Eigenlijk, valt er veel meer te zien en te doen in Bran. De natuur is hier ook bijzonder mooi, want het dorp ligt tussen de Bucegi en de Piatra Craiului (Koningsteen) gebergtes. Er zijn bossen en heuvels in de omgeving waar je makkelijk een wandeling kan maken of op een paard kan rijden. Het gebied is ook bekend voor agrotoerisme, dus hier kan men makkelijk op een boerderij logeren en zelf een koe melken, eieren plukken of fruit en groente oogsten. Iets lekkers in de regio proeven? Dan moet je zeker een stukje schapenkaas in sparreboom-korst eten want dat is echt een lekkere lokale specialiteit.

Bran en het kasteel zijn terug te vinden in onze  fly&drive en fiets- reizen door Transsylvanië.


Labels: , , , , , ,