De Roemeense keuken lijkt op vleesgerechten gebaseerd te
zijn, maar dat is niet helemaal waar. Ieder
seizoen geeft talloze mogelijkheden voor het bereiden van vegetarische
gerechten zoals deze snijbonensoep (Ciorbă de fasole verde).
Dit gerecht wordt bijna overal in Roemeniё bereid, het heeft
een verrassend frisse smaak, is bijna vetvrij en ook geschikt voor veganisten. In
origine, is het een prima soort eten
voor de vasten periode.
En wie dacht dat je van snijbonen ook soep kan maken?
Om één lekkere pot snijbonensoep te bereiden heb je het
volgende nodig:
·
1 pan met een volume van 4-5 liter
Ingrediёnten:
·
500-700 gram snijbonen
·
1 grote ui (of 2 kleinere uien)
·
2 tenen knoflook
·
2 wortels
·
3 á 4 verse tomaten (uit het blik kan ook)
·
1 eetlepel bloem
·
zonnebloemolie
·
verse peterselie
·
6-7 peperkorrels
·
optioneel: 1 boullion
blokje
·
3 eetlepels azijn
Bereiding
Snij de ui in kleine stukjes en rasp de wortels fijn. Doe
een beetje zonnebloemolie in de pan en voeg de ui en wortels toe. Roer dit goed
door en laat het 5 tot 10 minuten fruiten met de deksel er op.
Was en snij in de tussentijd de bonen in grove stukken (van
2 a 2,5 cm) en doe ze in de pan bij de ui en wortels. Roer een paar keer door
en doe de deksel weer op de pan. Snij de knoflook fijn, doe het bij de andere
groenten en roer nog een keer goed door.
Kook het water in de waterkoker en schenk het in de pan over je groenten. Voeg nu zout toe,
de peperkorrels en het boullion blokje. De pan moet lekker vol zijn. Laat de soep rond
20 minuten door koken. Na deze tijd, voeg
je in-blokjes-gesneden tomaten toe. In een klein bakje, mix de bloem met wat
vocht uit de pan en voeg het al roerend toe aan de soep.
Als de soep bijna klaar is, roer de azijn en gesneden
peterselie erdoor. Doe het vuur uit en laat het nog 5 minuten staan met de
deksel op.
Je kan de soep ook met cremé fraíche serveren. Eet smakelijk!
Labels: ciorba, Roemeens recept, snijbonen, soep, Vasole