De Roemeense keuken lijkt op vleesgerechten gebaseerd te zijn, maar dat is  niet helemaal waar. Ieder seizoen geeft talloze mogelijkheden voor het bereiden van vegetarische gerechten zoals deze snijbonensoep (Ciorbă de fasole verde).
Dit gerecht wordt bijna overal in Roemeniё bereid, het heeft een verrassend frisse smaak, is bijna vetvrij en ook geschikt voor veganisten. In origine,  is het een prima soort eten voor de vasten periode.
En wie dacht dat je van snijbonen ook soep kan maken?
traditionele Roemeense snijbonensoep

Om één lekkere pot snijbonensoep te bereiden heb je het volgende nodig:
·         1 pan met een volume van 4-5 liter

Ingrediёnten:
·         500-700 gram snijbonen
·         1 grote ui (of 2 kleinere uien)
·         2 tenen knoflook
·         2 wortels
·         3 á 4 verse tomaten (uit het blik kan ook)
·         1 eetlepel bloem
·         zonnebloemolie
·         verse peterselie
·         6-7 peperkorrels
·         optioneel: 1 boullion blokje
·         3 eetlepels azijn

Bereiding
Snij de ui in kleine stukjes en rasp de wortels fijn. Doe een beetje zonnebloemolie in de pan en voeg de ui en wortels toe. Roer dit goed door en laat het 5 tot 10 minuten fruiten met de deksel er op.
Was en snij in de tussentijd de bonen in grove stukken (van 2 a 2,5 cm) en doe ze in de pan bij de ui en wortels. Roer een paar keer door en doe de deksel weer op de pan. Snij de knoflook fijn, doe het bij de andere groenten en roer nog een keer goed door.
Kook het water in de waterkoker en schenk het  in de pan over je groenten. Voeg nu zout toe, de peperkorrels en het boullion blokje.  De pan moet lekker vol zijn. Laat de soep rond 20 minuten door koken.  Na deze tijd, voeg je in-blokjes-gesneden tomaten toe. In een klein bakje, mix de bloem met wat vocht uit de pan en voeg het al roerend toe aan de soep.
Als de soep bijna klaar is, roer de azijn en gesneden peterselie erdoor. Doe het vuur uit en laat het nog 5 minuten staan met de deksel op.
Je kan de soep ook met cremé fraíche serveren. Eet smakelijk!

Labels: , , , ,