Gebouwen en geschiedenis: Cetăţuia Braşovului

Onder de noemer "Gebouwen en geschiedenis" proberen wij telkens een mooi gebouw of bouwwerk uit Roemenië in de schijnwerpers te zetten. Deze keer Het Kleine Fort van Braşov. (Cetăţuia Braşovului) is één van de minder bekende toeristische attracties van deze stad, in vergelijking met de Zwarte Kerk, de Grote Markt of de muren rond de oude stad.
Het kasteel op de berg poort, Brasov, Roemenie
Dit gebouw ligt een beetje buiten het oude centrum, op een heuvel aan de andere kant van het centrale park. Het is makkelijk bereikbaar lopend op een pad door het bos, maar ook met de auto.
Het verhaal van het fort begint in de eerste jaren van de 15de eeuw. Toen was het nog een houten beveiligingstoren met uitzicht op de stad en de handelsroutes. In 1524 werd de toren uitgebreid met een bastion geflankeerd door vier andere torens. De nieuwe fortificatie had maar een kort leven, tot een aanval op de stad in 1529.

In 1554 werd het fort door Oostenrijke soldaten herbouwd, maar deze keer met stenen muren en een omringende walgracht. De vier bastions die tegenwoordig aan de hoeken te zijn in 1630 aan de fortificatie toegevoegd. Het gebouw werd als garnizoen gebruikt  tot het midden van de 19de eeuw, en van 1850 tot na de Eerste Wereldoorlog werd het  als militaire gevangenis gebruikt. Daarna is het  fort een tijd niet meer gebruikt, tot aan de Tweede Wereld Oorlog, toen het weer als gevangenis diende tot en met de jaren ’50.

Het kasteel op de berg binnen, Brasov, Roemenie
Tijdens een lang deel van het communistische regime, werd het Fort als stoorzender gebruikt . In die tijd was het verboden om naar bepaalde radio frequenties te luisteren, vooral naar westerse zenders.

In de jaren ’70 werd de fortificatie gerenoveerd en zijn bestemming veranderd van stoorzender tot toeristische trekpleister met een middeleeuws aroma.

Binnen de gerestaureerde muren kunnen bezoekers nu van schilderachtige details en decoraties genieten die de middeleeuwen doen herleven.

In het Fort is nu ook een restaurant met twee thematische zalen te vinden : de Transylvaanse Zaal en de Middeleeuwse Zaal. Hier worden feesten en huwelijken gevierd. Verder worden er ook voorstellingen met een middeleeuws thema gehouden op verzoek van grote groepen. Iedere zomer werd hier een festival met middeleeuwse thematiek gehouden. Ook is er een muziekfestival.

Het kasteel op de berg, Brasov, Roemenie
In de warme zomerdagen kan men van een lekker drankje en iets te eten genieten op één van de terrassen met uitzicht op de stad. Het uitzicht van het fort is heel speciaal omdat een panorama over het oude en het nieuwe gedeelte van Braşov zichtbaar is.


Het Fort is open tussen april en oktober.

U vind dit fort in diverse fiets- en rondreizen. Hieronder het overzicht.
http://www.romtour.nl/fietsen/individuele-fietsvakantie-14-dagen-zuidelijk-transsylvani
http://www.romtour.nl/fietsen/individuele-fietsvakantie-9-dagen-zuidelijk-transsylvani
http://www.romtour.nl/Rondreizen/flybus-vakantie-groepsrondreis-roemenie
http://www.romtour.nl/flydrive/fly-drive-roemeni

Labels: , , , ,