Natuur, uniek in Europa: Het Bucegi gebergte.


Als wij het over de hoogste en spectaculairste bergen in Roemeniё hebben, moeten wij ook over het Bucegi gebergte noemen. Deze bergen zijn niet alleen hoog, maar ook bijzonder mooi en heel erg divers. Het gebied biedt veel wandel- en trekking routes aan, voor zowel de hobby-wandelaar als voor de getrainde bergklimmer.

Het Bucegi gebergte ligt in het centrum van Roemeniё, 40 km ten zuiden van de stad Braşov en 120 km ten noorden van de hoofdstad Boekarest. Het hoogste punt van dit gebergte is de Omu Piek die hoger dan 2500 m is, maar het hele gebied ligt boven de 2000 m.  Het meest spectaculaire uitzicht krijgt men in de buurt van het stadje Buşteni, waar de steile bergkam meer dan 1000 m boven de Prahova vallei uitstijgt.

Het gebergte is heel populair onder toeristen. Dat komt door de gemakkelijke bereikbaarheid van het gebied en door  het spectaculaire landschap. De twee belangrijkste vertrekpunten voor bergtouristen zijn Sinaia en Buşteni. Vandaar kan men een trektocht beginnen of met de kabelbaan tot een hoogte van 2000 m komen.

Boven 2000 m ligt de Bucegi alp, van mei tot september een festijn voor liefhebbers van wilde bloemen. Naast de bloemen kan men ook hele bijzondere rotsformaties zien. Bij de Babele alp zijn de meest bekende onder deze natuurlijke monumenten te vinden : Babele en de Sfinx. Babele (“de oude vrouwen”) zijn een groep zandsteen- en kalksteenrotsen die als paddenstoelen uitzien. De Sfinx is een grote rots die de vorm van een mannelijk hoofd heeft. Beide rotsformaties zijn door de regen, wind, vries en dooi in de zachte stenen van het gebergte gemodelleerd.

Ialomita grot Bucegi gebergte roemenie
Een andere belangrijke trekpleister van het Bucegi Gebergte is de Ialomiţa grot. Die is 480 m lang en waarvan 400 m bereikbaar is voor toeristen. Voor de ingang van deze grot is een klein klooster uit de 16de eeuw te vinden.
Ialomita grot Bucegi gebergte roemenie

Het Bucegi gebergte heeft naast trek- en wandeltochten ook wintersport mogelijkheden aan te bieden. Er zijn ski-pistes in de beneden-steden Sinaia en Buşteni, maar ook hoog op de berg, naar Valea Dorului. En als men een rustige dag binnen door wil brengen, dan is een bezoek aan de  Kasteel Peleş in Sinaia een geweldige optie.
Castel pelles sinaia Roemenie

http://www.romtour.nl/wandelen/6-daagse-huttentocht-bucegi-gebergte


Labels: , , ,