Mărţişor: een feestelijke gelegenheid


Het begin van de lente is in Roemeniё een feestelijke gelegenheid. Op 1 maart viert men de mărţişor (muhrtsisjoor), een feest dat traditioneel met het begin van het nieuwe (agrarische) jaar te maken heeft.


Tegenwoordig gaat het feest om het geven van mărţişoare aan vrouwen en meisjes. De mărţişor is een klein symbolisch object en hangt aan een rood-wit vlechtje; een klein geschenk dus. Iedereen, mannen, vrouwen en kinderen kunnen mărţişoare geven. Deze kleine voorwerpen worden een tijdje gedragen, meestal als broches. Er wordt altijd verwacht dat een man zo’n cadeautje aan zijn vrouw, moeder of dochter zal geven, maar ook aan de vrouwen van zijn werkplek, zolang ze een goede relatie met elkaar hebben. Alle kinderen - jongens en meisjes- geven het aan hun moeders, grootmoeders en juffen op school. Ook als een jongen zijn interesse in een meisje wil tonen, kan hij dit doen door het geven van een speciale mărţişor en/of een bosje lentebloemen. Elk persoon kan dus best veel van deze presentjes geven en ook krijgen. Gewone mărţişoare hoeven helemaal niet duur te zijn.

De oorsprong van dit feest ligt bijna 2000 jaar geleden, in de tijd van het Romeinse Imperium. Toen werd 1 maart als de dag van het nieuw jaar gezien, een dag om de god Mars te eren. Mars is bekend als de Romeinse god van de oorlog, maar hij was ook de god van de natuur, de lente en het landbouw. In deze context zijn de kleuren van het vlechtje verzonnen: rood voor leven en wit voor overwinning en vernieuwing.

In het begin werd het vlechtje „het touw van het jaar” genoemd en het symboliseerde de continuïteit tussen winter en lente, licht en donker, leven en dood. Eeuwen geleden hing men een rond sieraad of een muntje aan dit rood-witte touwtje dat meestal door kinderen werd gedragen. In deze tijd had dit voorwerp een magische, beschermende functie : diegene die het droeg was behoed voor ziekten en gelukkig in het algemeen. De mărţişor moest gedragen worden vanaf de eerste dag van maart tot en met de bloei van de eerste kersenboom. Daarna mocht het touwtje niet weggegooid worden, maar moest aan de tak van een boom gebonden worden.

Ook al is de mărţişor in de loop van de tijd veranderd, de gelukbrengende functie is gebleven. Er zijn nu veel verschillende soorten kralen, broches of andere kleine objecten die als mărţişoare gegeven worden. Sommige zijn nog met de hand gemaakt en andere niet. Eigenlijk kan men van alles als mărţişor geven zolang het aan een vlechtje is gebonden. In ieder geval, kleine draagbare geschenken zijn het meest populair. Mărţişoare komen heel vaak voor in de vormen van klavertjevier, lieveheersbeestjes, schoorsteenvegers of sleutels - allemaal gelukssymbolen, dus.

Speciale Martisor markt in Brasov
Tegenwoordig dragen de meeste vrouwen een mărţişor tijdens de eerste week van maart, maar sommigen dragen hem de hele maand. Vele jonge dames dragen de vlecht de hele maand als armband. Op de laatste dag van maart hangen ze hem in een boom en mogen ze een wens doen.

Mărţişoare worden overal in Roemeniё in de laatste twee weken van februari verkocht. In de grotere steden worden hiervoor speciale markten georganiseerd. De afgelopen jaren is de oude ambacht van het maken van mărţişoare weer in opkomst. De markten kunnen nu dus ook als kunst exposities gezien worden!


Labels: ,