Regelmatig behandelen wij een recept uit de Roemeense Keuken, ditmaal zuurkool op z'n Roemeens!
Hier hebben wij
het over niets meer en niets minder dan een Transylvaanse zuurkoolschotel. In
direkte vertaling staat Varză clujeană voor
Clujeaanse zuurkool, een gerecht dat uit de stad Cluj- Napoca afkomstig is.
Net zo als in
Nederland is zuurkool in Roemeniё een populair ingrediёnt in, vooral, winters
eten. Het verschil is dat meeste Roemenen hun zuurkool zelf bereiden, in grote
potten, genoeg voor het hele winter seizoen. En nu de winter nog niet afgelopen
is, willen wij graag een traditioneel Roemeens winters recept met jullie delen.
Voor iedereen die
ooit sarmale heeft gegeten is dit
recept een makkelijke manier om aan een vergelijkbare smaaksensatie te komen.
En voor alle anderen, wordt het gewoon een heerlijke verrassing.
|
Grootmoeders recept met foto van www.bucataras.ro |
- Om genoeg Varză clujeană voor vier mensen te
kunnen bereiden heb je nodig: ovenschaal
- 2 a 3
pakjes zuurkool
- 500
gram gehakt half om half
- 100
gram rijst (korte korrels is best, maar wat je in huis hebt is ook goed)
- 1
grote ui in kleine stukjes gesneden
- 5 cl
passata di pomodoro of tomaten sap
- droge
witte wijn
- zout,
peper, dille
- 1
bakje verse tijm (gedroogde kan ook, maar is minder lekker)
- olie
om je schaal in te vetten
- Cremé
fraiche om te serveren
Als alles klaar
staat, verwarm je oven voor op 200°C. Doe de zuurkool in een vergiet, was het
goed met koud water en laat het goed uitlekken. Als de kool aan het uitlekken
is, kun je je vleesmix bereiden. Doe het vlees in een ruime kom en voeg de
gesneden ui, rijst, een derde van de tijm, zout en peper toe. Kneed de
ingredienten goed door elkaar.
Neem je ovenschaal en doe wat olie op de bodem en randen. Leg een laag zuurkool
op de bodem van de schotel. Strooi er een beetje tijm en dille over, sproei er wat
witte wijn erop en giet er wat tomaten sap over. Boven de eerste laag zuurkool
moet je een laag vlees leggen. Dan weer zuurkool met tijm, dille, wijn en
tomaten sap, dan weer vlees tot je ingrediёnten op zijn. De laatste laag moet
van zuurkool zijn. Hierboven kan je wat meer wijn en meer tomatenpasta gieten.
Zet de schaal in
het midden van je voorverwarmde oven en laat het anderhalf- tot twee uur
bakken. Zet halverwege het bakproces de oven naar 170 tot 180°C om te voorkomen
dat het aanbrand..
Traditioneel
wordt deze schotel met mămăligă
geserveerd. Dat is een Roemeense versie van polenta, een stevige pap gemaakt
met maísbloem, water en zout. Als je dat wilt proeven moet je drie koppen water
met een theelepel zout aan het koken brengen. Als het water kookt, voeg een kop
maísbloem(polenta) toe en roer er goed door.
Al roerend, laat de polenta zachtjes 10 tot 15 minuten koken.
Als mămăligă niet zo goed bij jou smaak
past, dan kan je de zuurkool met brood serveren. Bij dit gerecht is heel
belangrijk er een eetlepel crème fraîche op te scheppen.
Eet smakelijk!
Poftă bună!
Dit gerecht op vakantie in Roemenie proeven?
www.romtour.nl
Labels: cluj, roemenie, Romtour, zuurkool