Uit de Roemeense keuken: Varză clujeană


Regelmatig behandelen wij een recept uit de Roemeense Keuken, ditmaal zuurkool op z'n Roemeens!

Hier hebben wij het over niets meer en niets minder dan een Transylvaanse zuurkoolschotel. In direkte vertaling staat Varză clujeană voor Clujeaanse zuurkool, een gerecht dat uit de stad Cluj- Napoca afkomstig is.
Net zo als in Nederland is zuurkool in Roemeniё een populair ingrediёnt in, vooral, winters eten. Het verschil is dat meeste Roemenen hun zuurkool zelf bereiden, in grote potten, genoeg voor het hele winter seizoen. En nu de winter nog niet afgelopen is, willen wij graag een traditioneel Roemeens winters recept met jullie delen.
Voor iedereen die ooit sarmale heeft gegeten is dit recept een makkelijke manier om aan een vergelijkbare smaaksensatie te komen. En voor alle anderen, wordt het gewoon een heerlijke verrassing.

Grootmoeders recept met foto van www.bucataras.ro

Als alles klaar staat, verwarm je oven voor op 200°C. Doe de zuurkool in een vergiet, was het goed met koud water en laat het goed uitlekken. Als de kool aan het uitlekken is, kun je je vleesmix bereiden. Doe het vlees in een ruime kom en voeg de gesneden ui, rijst, een derde van de tijm, zout en peper toe. Kneed de ingredienten goed door elkaar.

Neem je ovenschaal en doe wat olie op de bodem en randen. Leg een laag zuurkool op de bodem van de schotel. Strooi er een beetje tijm en dille over, sproei er wat witte wijn erop en giet er wat tomaten sap over. Boven de eerste laag zuurkool moet je een laag vlees leggen. Dan weer zuurkool met tijm, dille, wijn en tomaten sap, dan weer vlees tot je ingrediёnten op zijn. De laatste laag moet van zuurkool zijn. Hierboven kan je wat meer wijn en meer tomatenpasta gieten.
Zet de schaal in het midden van je voorverwarmde oven en laat het anderhalf- tot twee uur bakken. Zet halverwege het bakproces de oven naar 170 tot 180°C om te voorkomen dat het aanbrand..

Traditioneel wordt deze schotel met mămăligă geserveerd. Dat is een Roemeense versie van polenta, een stevige pap gemaakt met maísbloem, water en zout. Als je dat wilt proeven moet je drie koppen water met een theelepel zout aan het koken brengen. Als het water kookt, voeg een kop maísbloem(polenta) toe en roer er goed door.  Al roerend, laat de polenta zachtjes 10 tot 15 minuten koken.
Als mămăligă niet zo goed bij jou smaak past, dan kan je de zuurkool met brood serveren. Bij dit gerecht is heel belangrijk er een eetlepel crème fraîche op te scheppen.

Eet smakelijk! Poftă bună!


Dit gerecht op vakantie in Roemenie proeven?
www.romtour.nl

Labels: , , ,