Gebouwen en geschiedenis: Gura Humorului

Onder de noemer "Gebouwen en geschiedenis" proberen wij telkens een mooi gebouw of bouwwerk uit Roemenië in de schijnwerpers te zetten. Deze keer Gura Humorului


Vijf kilometer van het stadje Gura Humorului, in het schilderachtige dorp Humor, ligt het gelijknamige nonnenklooster (de gemeenschap telt circa veertig bewoners). De omgeving behoort tot de mooiste van de provincie Suceava en de kloosterkerk is een zeer vermaarde middeleeuwse stichting. Het is een van de oudste beschilderde kerken. Tussen de bergen en dicht bij de rivier was het een belangrijke doorgaans- en controlepost. Een inscriptie boven de ingang vertelt dat de kerk is gesticht in 1530 door de Moldavische landheer Toader Bubuiog en zijn vrouw Anastasia, ten tijde van de heerschappij van Petru Rareş.

Tot de domeinen van het klooster behoorden onder andere vijf dorpen, een berg en een imkerij. Op 500 meter ligt de ruïne van een oudere kerk, gebouwd ten tijde van Alexander de Goede (Alexander cel Bun; 1400-1432). De verdedigingtoren is opgericht door Vasile Lupu in 1641). Hoe groot en sterk het klooster ooit is geweest, is onbekend, maar de restanten zijn indrukwekkend. In de 16de eeuw is veel van het klooster teloorgegaan tijdens oorlogshandelingen, waarna Teo Bubuiog, een hoge adviseur van Rareş, de restauratie voor zijn rekening heeft genomen. Beiden zijn te zien in fresco’s waarin de kerk wordt opgedragen als cadeau aan Jezus.

De kloosterkerk van Humor is de eerste met een open voorportaal en een kamer erboven die voor een deel de grafruimte overdekt. Vervolgens komt men in de hoofdruimte, het kerkschip (naos), met aan de oostelijke kant het altaar, afgescheiden door fraaie iconen van houtsnijwerk. De kerk is geheel beschilderd, zoals de kloosterkerken van Voroneţ, Moldaviţa, Suceviţa en Arbore.


De Moldavische Byzantijnse stijl maakt deze kerken uniek in de Orthodoxe kerk. Het exterieur is van de hand van Toma Zugravul. Het 16e eeuwse karakter is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven.

Het portaal (pronoas) bevat een serie schilderingen betreffende de kerkkalender, de hemelvaart van de heilige maagd Maria, diverse christelijke kluizenaars, een lofzang op Maria, en engelen. In de grafruimte zijn gebeurtenissen uit Maria’s leven te zien. De hoofdruimte is beschilderd met portretten van heiligen en afbeeldingen betreffende het lijden van Christus. Het gewelf is verrijkt met de schildering van Christus Koning (Christus Panthocrator).
Verder zijn er in de hoofdruimte portretten van de stichters van de kerk. Schilderijen in altaar- en koorruimte completeren de uitgebalanceerde reeks fresco’s: Maria met het Jezuskind, het Heilig avondmaal, diverse heiligen en vorsten – geheel overeenkomstig  de Roemeens orthodoxe traditie.

Zonder twijfel gaat de grootste aantrekkingskracht van de kloosterkerk uit van de wandschilderingen buiten, die de oudste van de Boekavina zijn: onder andere de Mariaboodschap, het Laatste oordeel en een schildering die verwijst naar de bezetting van Constantinopel (Istanboel) door de Ottomanen. De hele kerk, maar vooral de schilderingen, staan in het teken van zending. Door de afbeeldingen kunnen toeschouwers zich tot het christelijke geloof geroepen voelen. De historicus Vasile Drăguţ noemt het een feest van licht en stralende kleuren.

Het klooster heeft een eeuwenoud boek in bezit, het ‘Humor Evangelie’, opgetekend door de monnik Nicodim in 1473.
Aan het gebouw zijn diverse restauraties verricht, onder ander in 1868, 1882, 1960 en 1970. Vorig jaar zijn werkzaamheden aan de binnenkant gestart.  


Dit klooster vind u terug in onderstaande vakanties in Roemenie:

Labels: , , , , , ,