Dragobete, Valentijn op z'n Roemeens

Dragobete – liefdesfeest op z’n Roemeens 

Overal in de westerse wereld is St Valentijn de beschermer van de liefde en Valentijnsdag is, per definitie, het liefdesfeest.


Populair als het is - Valentijnsdag is echter niet het enige feest waarmee de liefde gevierd wordt. Roemenië heeft een eigen patroon van de liefde, en zijn naam is Dragobete. Zijn feest, vaak gezien als de Roemeense Valentijnsdag, vindt plaats op 24 februari, in de dorpen van Transsylvanië en Bucovina. In tegenstelling tot het Valentijn feest, waar cadeautjes en geliefden een centrale rol spelen, is Dragobete meer een gezamenlijk feest, waar iedereen bij elkaar komt om een gezellige tijd te hebben. Verder is het feest vol traditionele rituelen.

Volgens de volkskunde is Dragobete een god die vergelijkbaar is met Eros of Cupido. In het begin werd deze godheid als huwelijksmeester van alle vogels gezien. Iedere lente zorgde hij dat de vogels samen kwamen om nesten te bouwen. Na verloop van tijd werd Dragobete ook als huwelijksmeester voor de mensen gezien. Ieder jaar, met de wedergeboorte van de natuur, vieren de jongeren in Roemeense dorpen het feest van Dragobete. De dag begint 's ochtends, bij de kerk of in het centrum, waar alle jongens en meisjes elkaar ontmoeten. Dan, als het weer goed is, gaan ze samen in het bos of op de weide wandelen. Tijdens hun wandeling plukken ze sneeuwklokjes of andere bloemen en kruiden die zij later kunnen gebruiken voor “liefde-toverformules”. In bepaalde regio's plukken ze ook jonge brandnetels die gebruikt worden voor het bereiden van traditionele seizoensgerechten.
Als het slecht weer is, gaan de groepen jongeren bij iemand thuis verhaaltjes vertellen en spelletjes spelen.

Naar traditie moeten de jonge dames voor lunchtijd van de jongens wegrennen. Iedere jongen moet diegene die hij leuk vindt proberen te vangen. Als het hem lukt, heeft hij een kus verdient. Dit ritueel wordt niet als een spelletje gezien, maar als een liefdesbelofte voor het hele jaar.
Tijdens de middag wordt feest gevierd. Alle dorpelingen, jong en oud, getrouwd, verliefd of alleenstaand, moeten meedoen. De mensen dansen, zingen en praten met elkaar. Er wordt gezegd dat wie op Dragobete geen feest viert, een slecht liefdesjaar zal hebben.
Geloofd wordt dat wie tijdens de Dragobete geen jongen of meisje heeft getroffen, het hele jaar geen verkering zal krijgen. Voor mensen die al een partner hebben geldt de regel ook: zonder iemand van het andere geslacht te hebben gezien, kan men geen goed jaar voor de liefde hebben.

De laatste jaren beleeft de Dragobete een 'comeback' in Roemenië. Het feest wordt ook steeds vaker gevierd in grotere steden. De oude rituelen en geloven zijn hier minder belangrijk, maar het feest behoudt wel de gemeenschappelijke dimensie van de traditionele Dragobete: meestal worden er concerten en andere evenementen georganiseerd waar mensen bij elkaar komen. Ook is er een nieuw ritueel bijgekomen: diegene die op de voet van zijn partner stapt, zou de leider in de relatie zijn - ten minste tot de volgende Dragobete.

Dit feest op vakantie in Roemenië meemaken?
www.romtour.nl

Labels: , , ,