Gebouwen en geschiedenis: Het geboortehuis van Dracula


Onder de noemer "Gebouwen en geschiedenis" proberen wij telkens een mooi gebouw of bouwwerk uit Roemenië in de schijnwerpers te zetten.

Deze keer het geboortehuis van graaf Dracula in Sighisoara. De gehele middeleeuwse binnenstad van Sighisoara staat op de Unesco Werelderfgoedlijst omdat het zo goed bewaard is gebleven. Jaarlijks is er een middeleeuws festival 



Dracula en zijn geboorthuis.

In de middeleeuwen werden de vorsten gekozen. De "bojaren" (grootgrondbezitters), zoals de edellieden heetten, wezen leden van de prinselijke families aan om over de landen te regeren. Deze vorsten, die de titel vojvode (=opperbevelhebber) voerden, hadden de absolute macht in handen, en traden vaak wreed op. Vlad Ţepeş/Dracula was een van hen.

Vlad Ţepeş (1430-1476) is waarschijnlijk hier geboren. In zijn vermoedelijke geboortehuis is een klein museum en een restaurant. Vlad was vorst over Walachije van 1456-1462, en nog een keer in het jaar waarin hij stierf. Hij voerde veel veldslagen tegen de Turken, vaak geholpen door de Hongaren, hoewel die hem ook gedurende tien jaar gevangen hebben gehouden. Aangezien deze vorst de gewoonte had om zijn tegenstanders op een paal te spietsen kreeg hij de bijnaam Ţepeş (=spietser). Zijn andere bijnaam Dracula betekent Zoon van de duivel.

In de 15e eeuw is er een interessante en omstreden gebeurtenis die te maken heeft met het verblijf van de Roemeense vorst Vlad Dracul, de vader van Vlad Tepes (Dracula).
Er zijn drie oude oorkonden waaruit blijkt dat Vlad Dracul van 1431 tot 1436 in Sighişoara gewoond heeft. De vorst was lid van de Orde der Dragonders. Deze was opgericht door keizer Sigismund uit het Luxemburgse Huis, en had ten doel de Turken uit Europa te verdrijven. In 1431 kwam hij naar Sighişoara, en verbleef daar af en toe.
Het is niet met zekerheid aan te geven in welk huis hij dan woonde. Uitgaande van het feit dat men in het huidige Vlad Dracula-huis een portret van de vorst heeft gevonden, neemt men sinds 1945 aan dat dit het huis is waar de vorst regelmatig verbleef. Deze veronderstelling is echter tot op de dag van vandaag niet op basis van documenten bewezen.

Deze stad vind u terug in onderstaande vakanties:
Fly&Drive Roemenië
Fly&Bus groepsrondreis Roemenië
8-daagse fietsvakantie zuidelijk transsylvanië
14-daagse fietstrektocht zuidelijk transsylvanië

Labels: , , , , ,